Geni su krivi što ne deluje hemoterapija


Kod osoba kod kojih se razvila abnormalnost na dva gena, hemoterapija veoma često nema nikakvo korisno dejstvo, objavili su američki naučnici nadajući se da će njihovo otkriće pomoći lekarima da bolje osmisle terapiju.

Ustanovili su, naime, da geni, tačnije promene na dva gena na maloj regiji kromozoma 8q omogućavaju tumorima da podnesu uticaj leka  antraciklin, ali ne i drugih tipova lekova za hemoterapiju.

"Novo saznanje je veoma korisno jer će lekari sada moći da odrede ko će od obolelih biti otporan na antracikline," rekla je dr Andrea Richardson s Dana-Farber Cancer Institutea u Bostonu, čija je studija objavljena u Nature Medicine.

"Ovo bi moglo dovesti do terapije koja bi se temeljila na konkretnoj formi tumora kod određenog pacijenta, dakle, delovala bi na određeni tumor 'podobnog' pacijenta," rekla je dr Richardson.

"Kod onih kod kojih je dijagnostikovan rak dojke većina pacijentkinja dobije 2 ili 3 tipa hemoterapije, što znači da svatko dobije manje-više jednaku terapiju. Ali, ovi lekovi su i toksični. Bilo bi dakle odlično ako ne bi davali toksičnu materiju koja nema nikakvo korisno dejstvo za obolele," rekla je dr Richardson.

Lekari već sad mogu testirati gene žene obolele od raka dojke određujući koja je osetljiva na estrogen i odrediti koja je dobar kandidat za lekove koji blokiraju hormone kao što je tamoksifen.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Mladjan Rasic 25.04.2010

    Mislim da bi trebalo razmisljati o uklanjanju upaljenih limfnih nodusa kao o jednom veoma korisnom pristupu u rehabilitaciji takvog pacijenta! Ja bih usmerio bazu istrazivanja na otklanjanju senzibilizacije takvih nodusa, otklanjanju hirurskim putem ili raditi na polju hematologije, konkretno mislim na polju belih krvnih celija tipa limfocita, hystiocita i kupferovih celija. Pokusajte jer ako imate uslova nista ne gubite! A nadam se da ce moj komentar pokrenuti citavu akciju za takav pristup, pod uslovom ako bi bio prihvacen. Unapred zahvalan! St. Dr. Mladjan rasic


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde