Gliom

Gliomi mogu bit sporo ili brzo rastući. U gliome spadaju astrocitomi, ependimomi, oligodendrogliomi i mešoviti gliomi.   

Uzrok nastanka

Gliomi, kao i ostali tumori mozga mogu nastati iz kongenitalnih malformacija gde se zbog abnormalnosti razvoja ostvaruju uslovi za neoplastični rast tkiva; postoji genetska determinisanost neoplastičnog  rasta; izloženost radijaciji može biti inicijalni faktor rasta tumora; kao i trauma i infekcije. 

Klinička slika

Simptomi mogu biti u vidu kombinacije progresivnih fokalnih simptoma i simptoma povišenog intrakranijanog pritiska (IP), samo znaci povišenog intrakranijalnog pritiska ilisamo progresivni fokalni simptomi i znaciSimptomi i znaci se mogu svrstati u dve grupe:
  • Simptome povećanog intrakranijalnog pritiska-najčešće prethode  pojavi fokalnih simptoma i javljaju se u 60% bolesnika sa tumorom mozga: glavobolja,edem papile, povraćanje, epiletički napadi, vertigo (vrtoglavica), poremećaj frekvence pulsa i krvnog pritiska, promena frekvence disajnih pokreta, hipopituitarizam (smanjeno lučenje hormona hipofize), somnolencija (pospanost), poremećaj psihičkog statusa, lažno lokalizovani znaci.
  • Fokalne simptome i znakove- posledica iritacije i ispad  funkcije određenog dela mozga. Od nadražajnih simptoma daleko najvažniji su epileptični napadi. Ispadni fenomeni su u zavisnosti od lokalizacije tumora, ispadi vidnog polja, pareze, oštećenja senzibiliteta, oštećenja kortikalnih funkcija (govor, praksija, gnozija i dr.), oštećenja kranijalnih živaca, malog mozga i dr.
  

Dijagnoza

Postavlja se na osonvu anamneze, fizikalnog pregleda, neurološkog pregleda, oftalmološkog pregleda, laboratorijskih analiza, CT-a mozga (skener), NMR-a (nuklearna magnetna rezonanca), rendgenografije lobanje, EEG-a, lumbalne punkcije, angiografije.  LečenjePrimenjuje se hirurška terapija (kompletna ili inkompletna resekcija tumora), hemoterapija, radioterapija, simptomatska- kortikosteroidi, antiepileptici, hiperosmolarni rastvori, analgetici. 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Tina 12.05.2014

    Citala sam na internetu dosta o tumorima mozga jer sam i sama operisana od istog pre 4 godine. Na jednom sajtu americkih neurologa sam nasla zvanicna istrazivanja koja kao uzroke nastanka tumora mozga navode: jonizujuce i radioaktivno zracenje, zracenje mobilnih telefona (upotreba bez slusalica) , konzumiranje svih vestackih zasladjivaca: aspartam, ciklamat, itd; stres, nedostatak esencijalnih nezasicenih masnoca (pre svega omega-3 i omega-9) u ishrani uz prekomernu upotrebu trans masti i zasicenih masnoca sto uzrokuje nezasticenost i ostecenje celija mozga; acidoza organizma (usled upotrebe belog rafinisanog secera kao i namirnica koje stvaraju acidozu-zakiseljenost); itd, itd. Ima jos mnogo faktora, ali to su najvazniji. Kljuc je u zdravoj ishrani (po mogucnosti organskoj) baziranoj na upotrebi esencijalnih masnoca koje stite mozak i krvne sudove, alkalizaciji organizma, svakodnevnom unozenju enzima kroz ishranu putem iskljucivo presnih namirnica (salate, klice. . .) , smanjenje stresa kroz blagu fizicku aktivnost, bavljenje nekim sportom tipa setnja, joga, pilates, plivanje, biciklizam, boravak u prirodi na svezem vazduhu, povezanost sa prirodom, zemljom, i sto cesci kontakt sa zemljom preko bosih stopala radi 'razelektrisanja' organizma, posto smo usled zivota u zatvorenim prostorima okruzeni elektricnim uredjajima koji svojim +jonima stetno deluju na nasa tela. . . Makrobiotika kao nacin ishrane je vrlo mocna i moze dosta da pomogne u lecenju tumora mozga, a preporucuje se i mediteranska ishrana, a narocito mnogobrojne lekovite pecurke (shiitake, reishi, maitake, cordiceps itd. . .) pomazu u unistavanja vec postojecih kanceroznih celija mozga-postoje mnogobrojne naucne studije u prilog tome. I naravno, vazan je pozitivan stav o zivotu i optimizam u svim situacijama, cak i kada se bolest pojavi, jer je opste poznata cinjenica da se optimisti brze oporavljaju i u vecem procentu izlecuju, za razliku od pesimista. . .


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde