Epitelni tumori larinksa

Pravi benigni epitelni tumori larinksa nisu polimorfni kao mezenhimni, ali su mnogo češći. To su uglavnom papilomi i adenomi. Papilomi su najbrojniji među svim pravim benignim tumorima larinksa.

Uzrok nastanka

Etiologija papiloma larinksa u odraslih i dece nije utvrđena. Pretpostavlja se da neki unutrašnji i spoljašnji faktori utiču na njihov rast. U odraslih, uz ostale činioce, značajna je trajna izloženost sluznice različitim nadražajima. Pridaje se značaj endokrinim poremećajima. Danas se smatra i da larinksne papilome mogu da izazovu virusi.

Klinička slika

Papilomi se mogu javiti u odraslih i dece. Papilomi kod odraslih su, po pravilu, lokalizovani pojedinačno na glasnici, skloni su malignoj alteraciji. Kod dece su difuzno rašireni, nije utvrđena pojava maligne alteracije i zapažena je skonost ka regresiji u pubertetu.

Odrasli bolesnici sa papilomom se žale na promuklost koja je konstantna, sporo progresivna i traje godinama. Otežano disanje nastaje izuzetno samo kod velikih papiloma. Ukoliko se u jednom trenutku naglo javi intenzivna promuklost, nepokretnost glasnice i otežano disanje gotovo je siguran znak da je nekontrolisani rast pošao u pravcu maligne alteracije.

Juvenilna papilomatoza se obično pojavljuje oko treće godine života a praćena je promuklošću koja prelazi u afoniju (potpuni gubitak glasa). Vremenom nastaje otežano disanje, u početku tokom igre, a kasnije i u mirovanju. Smetnje disanja se često razvijaju brzo pa dolazi do asfiksije i smrti ukoliko se ne radi uradi traheotomija.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, pregleda (indirektna laringoskopija), radiografskih ispitivanja, biopsije i histološkog nalaza.

Lečenje

Ciljevi terapije su usmereni na odstranjenje papiloma u smislu obezbeđenja disajne funkcije i očuvanja glasa. Do sada su korišćenje tri vrste lečenja: hemijsko lečenje

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde