Solarni lentigo

Uzrok nastanka


Nekoliko studija potvrdilo je da se broj solarnih lentiga povećava starenjem, da je povezan s hroničnim, kumulativnim izlaganjem sunčevom svetlu i starenjem kože. Takođe postoji i povezanost s akumuliranjem povremenih izlaganja suncu i akutnim sunčevim opekotinama pre 20. godine života.

Klinička slika


Najčešće lokalizacije su koža lica, nadlaktice i ekstenzorne strane podlaktica. Lezije variraju u veličini od 0,2 do 2 cm. Starenjem se broj pega povećava, a intenzitet pigmentacije ne korespondira s količinom primljenog sunčevog zračenja. Takođe, promene ne blede tokom godišnjih doba s manje sunčeve svjetlosti.

Ponekad ga je teško razlikovati od ostalih pigmentnih lezija prisutnih na koži gotovo svih starijih pacijenata, uključujući seboreičke keratoze u nivou kože, pigmentovane aktiničke keratoze u nivou kože, efelides i nevocelularne nevuse.

Lečenje


U terapiji solarnog lentiga na raspolaganju je veliki broj različitih metoda, od hemijskih tretmana do instrumentalnog pristupa. Lokalna primena tretinoina, primena sredstva za depigmentaciju i u manjoj meri alfa-hidroksi kiseline u ovoj indikaciji daju promenljive rezultate. Takođe, uveliko se koriste hirurške procedure kao kriokirurgija (terapija tečnim vodonikom), hemijski piling s trihloroctenom kiselinom, fenolom i alfa-hidroksi kiselinama, i dermoabrazija. U novije vreme laserska hirurgija se nametnula kao najbolji tretman solarnog lentiga zbog mogućnosti selektivnog uništavanja pigmenta bez povređivanja okolnog tkiva. Možda je najefikasniji pristup  upravo pravilna i odgovorna preventiva koja uključuje zaštitu od sunčevih zraka od ranog detinjstva. Ona obuhvata neizlaganja podnevnom suncu, kreme s visokim zaštitnim UVA i UVB filterom i nošenje odeće koja štiti od sunca.


Kod koga da zakažem dermatološki pregled?


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. valentina anic 22.06.2010

    Imam fleke od sunca na licu, da li postoje kreme koje mogu ih izblijede i koje?. Da li postoji nekakva oralna terapija, vitamini i sl? Imam 37 godina.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde