Livedo reticularis

Livedo reticularis (cutis marmorata) je funkcionalna angiolopatija koja se javlja u obliku mrežolikih ili prstenstih pega različite veličine, unutar kojih se vide lividna i bleda područja kože.

Uzrok nastanka

Uzrok promena je poremećaj autonomne regulacije mikrocirkulacije kože i pojačana osetljivost glatke muskulature krvnih sudova na hladnoću, što rezultuje vazospazmom arteriola i funkcionalnom atonijom venula smeštenih u dubljim delovima dermisa i u subkutisu.

Klinička slika

Promene se javljaju posle delovanja hladnoće na kožu, a lokalizovane su na bedrima i potkolenicama. Lividne makule (tačkaste promene, pege) mrežastog ili prstenastog oblika su tranzitorne i iščezavaju posle trljanja ili zagrejavanja kože. Livido retkularis se pojavljuje u mladosti mnogo češće kod žena nego kod muškaraca, a nestaje u starijem životnom dobu.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, dermatološkog pregleda.

Lečenje

Lečenje uključuje opšte mere, kao što su zaštita od hladnoće, utopljavanje, naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom, sauna, masaža i fizička aktivnost. Ukoliko ove opšte mere nisu dovoljne, dolazi u obzir primena lekova koji uzrokuju hiperemiju (salicilati, derivati nikotinske kiseline).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde