Hemangiom

Hemangiomi kože su benigni tumori koji su posledica hiperplazije krvnih sudova. Ispoljavaju se u dva oblika: kapilarni i kavernozni.

Hemangioma capillare se manifestuje kao naevus flameus, naevus teleangiectaticus i angioma senile. Naevus flameus se viđa još na rođenju u vidu plavkastocrvenih mrlja lokalizovanih najčešće u predelu lica sa osobinom da spontano regredira. Naevus teleangiectasius je varijanta prethodnog sa osobinom da se povećava proporcionalno rastu kože i ne regredira spontano. Angioma senile su sićušni, multipli, intenzivno eritemni (crveni) tumori veličine zrna sočiva, koji se javljaju kod starijih osoba u predelu trupa ili ekstremiteta.

Hemangioma cavernosum se javlja posle rođenja u vidu eritemnih prominencija različite veličine. Nema osobinu spontane regresije. Angioma stelatum je čest hemangiom lokalizovan na koži lica mlađih osoba. Ispoljava se ograničenom plažom od čijeg se središnjeg dela, koji je jače eriteman, pružaju zvezdasto angiektatični kapilari. Lečenje se sprovodi primenom elektrokauterizacije i krioterapije.

Hemangiomi jetre su najčešći benigni tumori jetre i nalaze se u oko 10% ljudi na rutinskim pregledima (ultrazvuk). Obično su mali, solitarni, ali su opisani i veliki, multipli (hemangiomatoza jetre). Klinički su asimptomatski, osim ako su veliki pa vrše kompresiju okolnih struktura i organa.

Mogu se dijagnostikovati i CT-om sa kontrastom. Najpouzdanija dijagnoza je pomoću blood-pool scintigrafije. Biopsija ovih tumora je kontraindikovana zbog krvarenja kao komplikacije.

Samo veliki hemangiomi koji komprimuju okolne organe i prave ozbiljne kliničke probleme, leče se resekcijom jetre.

Hemangiomi tankog i debelog creva su retki. Mogu uzrokovati manifestno ili okultno krvarenje, retko daju opstruktivne pormene. Krvarenje se manifestuje u vidu masivnih i bezbolnih melena (krvave stolice) ili zagasitocrvene krvi. U slučaju komplikacija lečenje je hirurško.

 

 

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Kimeta 14.11.2023

  Na magnetnoj rezonansi mi je utvrđeno da imam kaverozni hemangiom levog lobusa jetre ( S3) Koliko je to opasno i imam li razloga za zabrinutost?


 2. Zeljka 13.12.2022

  Imam tri hemagioma jetre radila sam biopsiju i rekla mi je doktorka da je benigni koji mi je ustanovljen posle operacije zucne kese.Mlada sam htela sam da pitam dal bi smela ostati trudna dal imaju kake posledice.


 3. Sanja 11.02.2021

  Nadjen mi jevhemangiom na jetri vise njih 20-28mm doktor je napisao bez klinickog znacaja da li je to opasno I kako se to leci,


 4. Tucakov natasa 25.12.2020

  Moje postovanje, na butini mi se pojavio čvor i otok,ct nalaz je urvrdio da je kavemozni hemangion,pre 8 god sam operisala maligni melanom, nije mi jasno sta je kavemazni hemangion,sta ga izaziva koliko je opasan i kojim putem se širi


 5. SVJETLANA 07.07.2011

  Zabrinuta majka, cerka mi ima hemangiom na ljevoj butiniii sa tim s e rodilaaa bilooo je uzas vidjetiii jakooo crnooo, modrooo kaooo jabuka izrazenaaa, sad je izrazenoooo udubljenjeee crveniii, jakooo topliiii, mnogooo patim i stavljam s e u pitanje dase nije vidjelooo na ultrazvukuuu jer ako se vidi pol da se to nevidiii? Ako imate kakve utjehe pisiteee zabrinuta majka male Andjeline Banja Luka


 6. dr Slađan 15.09.2010

  U poslednje vreme je primećen porast incidence hemangioma kod novorođenčadi. Ja sam video dosta slučajeva. Inače, tekst je kratak ali je odličan za laike.


 7. Zoran 09.02.2010

  Pre nekoliko dana na ultrazvučnom pregledu abdomena, pronadjena su mi, najverovatnije (doktor tvrdi 99% ) tri hemangioma na jetri, grupisana na desnoj strani, veličine14mm, 12, 5mm i 9mm. Napominjem da pri prethodnom uz pregledu, pre dve-tri godine ovaj poremećaj nije ustanovljen. Upućen sam na msct sa kontrastom, na koji idem iduće sedmice, radi potvrđivanja dijagnoze, pa ću zainteresovane obavestiti o rezultatima i daljim postupcima vezanim za hemangiome.


 8. danijela 26.03.2009

  Kako je moguće da intrauterino nije viđen hemangiom jetre od 8 cm, ili je nastao kao posledica preteškog porođaja?
  U pitanju je beba.


 9. Maja 18.02.2009

  Odlicno opisan pojam hemangioma! Ali imam jedno pitanje - Da li se smiju raditi tetovaze preko hemangioma???


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde