Predoziranje (Overdose) u narkomaniji

Overdose (predoziranje) se dešava kada osoba uzima više droge nego što telo može da podnese. Može se predozirati heroinom, metadonom, alkoholom, tabletama za smirenje. Ako se ove supstance koriste pomešane povećava se mogućnost predoziranja.

Znaci

 • osoba sporo, nejednako ili bučno "krkljajuće" diše
 • ne možeš je probuditi
 • ima uske zenice
 • ima plave usne
Predozirana osoba se najčešće sruši i poplavi odmah nakon ubrizgavanja heroina u venu, ali predoziranje može nastati i nakon nekoliko sati, naročito Metadonom.

Kako izbeći "overdose"?  

Tolerancija (podnošljivost organizma) na drogu se vremenom povećava kod redovne upotrebe. Ako si prestao/la ili smanjio/la  uzimanje droga tvoje telo se naviklo na manju količinu - nemoj naglo povećavati dozu.
Intravensko uzimanje je najrizičnije, jer droga tako najbrže deluje i najlakše je pogrešiti u količini, ali i kod pušenja i umrkavanja može doći do predoziranja
Čistoća droge može varirati - budi oprezan sa novom robom/novim dobavljačem (prvo je popuši da vidiš koliko je jaka).
Mešanje droga povećava mogućnost predoziranja - uključujući i Metadon i alkohol.
Nemoj drogu koristiti SAM - ako upadneš u nevolju nema ko da te spasi.

Ako si se predozirao u bolnici će ti verovatno dati Naloxon (narkanti) - nakon buđenja ćeš imati osećaj kao da si u krizi - ali u narednih 12 sati ne smeš ništa da uzimaš, ma kako se loše osećao, jer ćeš se ponovo predozirati.

Šta učiniti ako se neko predozira?

 • Pomozi mu, ali pazi da se ne povrediš na iskorišćene i bačene igle i špriceve. Proveri da li je svestan, prodrmaj ga i pozovi po imenu. Ponekad pomaže da osobu snažno uštipneš za resicu uva, ali nemoj raditi ništa što je može povrediti. Ako je i dalje u nesvesti proveri disanje - stavi uvo na njegova usta, slušaj disanje, gledaj da li se grudi/trbuh spuštaju i dižu (najmanje 10 sekundi).
 • Ako je u nesvesti i ne diše - ZOVI ODMAH 94 HITNU POMOĆ - reci im, ako znaš, šta je osoba uzela ili šta inače uzima.
 • Ako je u nesvesti, a diše, skini mu/joj povez sa ruke, izvuci iz usta sve što bi moglo uzrokovati gušenje (rana, jezik osobe), OKRENI GA NA STRANU, nagni mu/joj glavu unazad i osiguraj da se ne prevrne na ledja ili trbuh dok ti zoveš Hitnu pomoć.
 • NIKAKO MU NEMOJ davati hranu ili piće, nemoj ga stavljati u kadu, niti bilo šta ubrizgavati u venu.
 • Ostani s njim ako možeš, a ako ne možeš, smesti ga sigurno pre odlaska. POLICIJA dolazi samo ako je pozove Hitna pomoć zbog nečije agresivnosti ili ako neko umre.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Radoje 02.03.2011

  Zanimljive informacije i jako dobar sajt!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde