Kako se zaštititi od korona virusa u teretani

Svi oni koji su pre vanrednog stanja vežbali u teretani, kao i oni koji su planirali da počnu, sigurno su sa nestrpljenjem očekivali njihovo otvaranje. Teretane su sada otvorene, međutim, korona virus i dalje vlada. Zato je, kao i na drugim mestima, i ovde neophodno povesti računa o nekoliko važnih preventivnih mera.

Odlazak u teretanu za vreme pandemije
Odlazak u teretanu zahteva preduzimanje striktnih mera zaštite. 

Da li ćete krenuti u teretanu sada ili ćete odlaske odložiti, stvar je ličnog izbora, a ukoliko niste sigurni šta je najbolje za vas, posavetujte se sa vašim lekarom. U slučaju da imate više od 65 godina ili vaše zdravstveno stanje predstavlja dodatan rizik ukoliko se zarazite (bolesti srca ili pluća, dijabetes, hronične bolesti, oslabljen imunski sistem), dobro razmislite o odnosu benefita i rizika od odlazaka u teretanu sada. Treninzi koji se održavaju u zatvorenom prostoru u ovom trenutku nisu najbolja ideja, ali su dobra zamena treninzi koji se održavaju na otvorenom prostoru, kao i online treninzi.

Za sve one koji su odlučili da je vreme za teretanu sada, evo o čemu bi trebalo da vode računa kako biste osigurali da vi i ljudi oko vas budete bezbedni koliko je to moguće.

 1. Porazgovarajte sa osobljem u teretani.
 • Pitajte osoblje koje mere preduzimaju da svoje korisnike zaštite, da li se drže pravila o propisanoj distanci između ljudi, da li vode računa o tome da vežbači ne koriste istovremeno sprave koje se nalaze jedna do druge i slično. Distanca između dve osobe bi trebalo da bude minimum 2 metra.
 • Pitajte osoblje o praksi dezinfekcije koju sprovode u teretani. Koliko često dezinfikuju sprave koje se koriste u teretani, koje instrukcije daju vežbačima koji dođu, kako bi redukovali širenje virusa i slično. Zaključite sami da li vam deluje da u konkretnoj teretani vode dovoljno računa o tome da omoguće adekvatnu zaštitu svojih korisnika. Ukoliko to nije slučaj, pronađite drugu teretanu.
 1. Naravno, osoblje u teretani ne može vas potpuno zaštiti – veliki deo odgovornosti je i na vama.
 • Na vama je da držite odstojanje u odnosu na druge oko vas. Nemojte koristiti spravu koja se nalazi odmah pored nekog drugog. Ukoliko vam teretana u koju idete ne obezbeđuje dovoljno prostora da možete da održavate distancu od 2 metra, pronađite drugu, ili bar nosite masku. Zapravo, maska je uvek dobra ideja, jer predstavlja dodatni sloj zaštite i za vas i za druge. Naravno, nije jednostavno nositi masku i predati se vežbanju, ali pokušajte da je nosite kad god je možete podneti.
 • Kada su u pitanju oprema i sprave koje se koriste u teretani, prekrijte ih kada ih koristite. Iskoristite peškir kako biste izbegli direktan kontakt sa rekvizitima i spravama. Takođe, iskoristite dezinfkeciono sredstvo da očistite spravu/rekvizit i prebrišite ih i pre i posle korišćenja.
 • Da li je potrebno da nosite rukavice u teretani? Ne. Ne možete se inficirati virusom putem kože, a sa druge strane, on se, isto kao na rukama, može zadržati i na rukavicama. Ukoliko vam rukavice služe kao podsetnik da ne pipate lice, to je u redu, ali nemojte zapasti u iluziju da vas rukavice same po sebi štite.
 • Ono što je ključno je da ne dodirujete svoje lice. Dominantan način na koji se virus prenosi jeste putem direktnog kontakta sa drugom osobom (koja je zaražena), ali još jedan način na koji se virus može lako preneti je kada neko diše, kija ili kašlje blizu neke površine, a vi nakon toga prođete, nesvesno dotaknete tu površinu i onda dodirnete svoje lice. Tada se možete zaraziti virusom putem očiju, usta ili nosa.
 • Na kraju, kada završite sa vašim treningom, operite ruke, a zatim iskoristite papirni ubrus ili maramicu kako biste se zaštitili od direktnog kontakta sa ručkama i kvakama u teretani. Kada izađete, bacite ubrus ili maramicu u kantu za đubre.

Nakon svega toga, možete biti ponosni na sebe što ste doneli odluku da se vratite u formu i što ste to učinili na odgovoran način.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

 1. maja 08.03.2021

  U takvom zatvorenom prostoru kao što su fitnes centri i teretane prosto je nemoguće nositi masku, uzmite primer korisnika koji na traci za trčanje i pod maskom da li bi, mogao da diše pravilno mislim da ne bi, držanje distance u takvim prostorijama je moguće,posle svake upotrebe sprave smatram da je korisnik dužan da obriše,spravu koju je predhodno koristio dezinfifekcijskim sredstvima.


 2. zeljko 06.03.2021

  Ako se bas mora ici u teretanu, jacati imunitet sa reishi kapsulama, drzati distancu, nositi maske i dezinfelcijsko sredstvo za ruke ili pokusati neke vezbe odraditi kod kuce....


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde