Radijaciona Onkologija

radijaciona-onkologijaPo prvi put se u našoj medicinskoj literaturi sistematično opisuje izvođenje najsavremenijih radioterapijskih tehnika i procedura, kao što su intenzitetom zračenja modulisana radioterapija (IMRT), stereotaksično zračenje i slikom kontrolisana preciznost sprovođenja radio terapije (IGRT)

Savremenost tema, visok stručni nivo i izvanredna grafička obrada generalne su odlike knjige Radijaciona onkologija kojom su autori svrsishodno popunili prazninu koja je već dugo postojala u našoj medicinskoj literaturi. Sada je svim lekarima, na srpskom jeziku, dostupna knjiga u kojoj su objedinjena i sistematizovana znanja iz ove oblasti.

Objedinjena i sistematizovana znanja iz radijacione onkologije

Knjiga je podeljena na dva dela sa 24 poglavlja. U prvom opštem delu razmatraju se opšte teme vezane za jonizujuće zračenje, mehanizme njegovog djelovanja, odnosno radiofiziku, radiobiologiju, sofisticirane radioterapijske tehnologije i radiološku dijagnostiku, radioterapijske aparate, tehnike zračenja, 3D planiranje i konformalnu terapiju, uključujući i komplikacije nastale njihovom primenom.

Drugi deo knjige

U drugom dijelu knjige prikazana je klinička primjena radijacione terapije, sistematizovana prema lokalizaciji tumora, uz poseban prikaz palijativne radioterapije i kompleksnih tehnika zračenja. Sistem obrađenih tema zasnovan je na celovitosti svakog obrađenog poglavlja, a posebno se ističu ona u kojima se obrađuje klinička primjena radioterapije prema lokalizaciji tumora jer sadrže anatomske karakteristike, epidemiologiju, kliničku simptomatologiju, stepenovanje stadijuma bolesti, dijagnostiku, patohistološke karakteristike tumora, onkološku terapiju sa posebnim naglaskom na opisu radioterapije, komplikacija i neželjenih dejstava.

Precizno definisanje medicinsko - tehničkih i tehnoloških standarda

Autori su se osvnuli i na potrebu preciznog definisanja medicinsko-tehničkih i tehnoloških standarda po kojima se obavlja nabavka, instalacija i korišćenje raditerapijske opreme. Rukovanje sofisticiranom tehnologijom i sprovođenje kompleksnih metoda lečenja po savremenoj onkološkoj doktrini zahteva visok nivo edukovanosti lekara, fizičara, radioloških tehničara, inžinjera, medicinskih sestara..., svih profila koji učestvuju u radioterapijskom procesu. Svima njima je i namenjena ova knjiga.

Preuzmite dva poglavlja knjige u PDF formatu

Da preuzmete fajlove kliknite na link

Radijaciona onkologija XIV poglavlje

Radijaciona onkologija IX poglavlje


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde