Sindaktilija

Pojam sindaktilija označava srasle prste.

Uzrok nastanka

Sindaktilija je urođena mana koji se nasleđuje autozomno - dominantno. Dominantan alel pokazuje osobine različite izražajnosti i nepotpune probojnosti.

Klinička slika

Prsti na šakama ili stopalima srasli jedni za druge. Prsti mogu biti spojeni u različitom broju i opsegu. Kada je sindaktilija prisutna na prstima šake, dete ne može da koristi šaku u svakodnevnim aktivnostima i smanjen je kvalitet života.

Dijagnoza

Postavlja se pregledom i rendgenografijom šake ili stopala.

Lečenje

Moguća je hirurška korekcija sindaktilije. Operacija je veoma složena i podrazumeva više zahvata. Nakon toga sledi fizikalna terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Dejana 26.11.2020

  Zdravo,ja sam takodje rodjena sa sindaktilojom, imala sam ukupno oko 13 operacija,od cega poslednjih 5 u Bg u Tirsovoj bolnici,vrhunski doktori. Zelela bih samo da kazem da ovo nije nista strasno,mi nismo bolesni mi smo normalna deca sa manjim šakama i funkcionisemo cak i bolje nego ostala deca. 


 2. Arturo Bandini 31.05.2012

  Pozdrav,
  ja sam rođen sa ovom malformacijom. Prenijeću vam moja iskustva. Sa godinu dana moji roditelji su odličili da me operišu i to mi je bio poklon za prvi rođendan, pošto sam baš u tom periodu imao prvu operaciju. Ukupno sam imao dvije. Eh sad, sve je ispalo u najboljem redu, ja sam se neko vrijeme oporavljao u Fojnici, ali doktori su i tada rekli da postoji mogućnost kad se budem razvijao (u pubertetu) da mi se koža na prstu zategne i da mi se prst malo iskrivi. Tako je i bilo.

  Rođen sam sa kompletnom sindaktilijom na obe ruke. U pitanju je treći i četvrti prst. Danas funkcionišem sasvim normalno, s' tim što mi je srednji prst na desnoj ruci malo kriv, jer se koža zategla, al' ništa nije strašno, potpuno normalno funkcionišem. Čak i sviram jedan instument. Dakle, moj savijet je da to (u saradnji sa hirurgom) odmah dok je dijete malo uradite (preporučuje se posle 3 mjeseca od rođenja), jer je u tom periodu i preporučljivo da se radi. Moguće je da se koža zategne u pubertetu kao što je slučaj kod mene, al' svakako bolje je to uraditi na vrijeme.
  Ako imate još neka pitanja, slobodno postavite.


 3. jovana 07.04.2010

  Dobro vece! Upravo vam kuca devojka koja je rodjena sa sindaktilijom. Kod mene su srasli palac i srednji prst desne ruke. Nakon operacija, prsti su rastavljeni sto mi je znatno olakstalo koriscenje sake. Sada pisem i kucam desnom rukom bez problema. Osecala sam potrebu da na ovaj nacin pruzim podrsku svim zabrinutim roditeljima. Ponekad problem moze biti samo estetske prirode, kao kod mene. Naoruzajte se razumevanjem i ljubavlju i ne dozvolite da anomalija uskrati vasem detetu kvalitetno odrastanje.


 4. gorica 09.03.2010

  Moj sin, 3 god. , je rodjen sa slepljenim prsticima na desnoj saki, i vidno je saka manja od leve. Volela bih vise da se informisem o ovoj urodjenoj mani, a vidim da je internet siromasan sa podacima o sindaktiliji. Volela bih da ima vise komentara ljudi sa iskustvima i strucnih lica iz ove oblasti.


 5. ivana 04.12.2009

  Zanima me u kojim klinikama se vrse operacije ove malformacije? Naime imam djevojcicu od 4, 5mj koja je rodena s tom malformacijom prstiju na rukama i nogama. Zivim u Zagrebu. Zanima me i u kojoj dobi djete smije biti podvrgnuto operacijama? Unaprijed zahvalna


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde