Epispadija

Epispadija je složena urođena mana muškog polnog organa, kod koje se uretra otvara na "gornjoj" strani penisa i pozadi prema njegovom korenu. Može je pratiti i nemogućnost kontrole mokrenja (inkontinencija urina). Ovo je izuzetno retka mana koja se javlja jednom ili dva puta na 200 operisanih hipospadija (kod hipospadije se otvor mokraćne cevi nalazi ventralno, s donje strane, i u svakom slučaju s određenom, manjom ili većom, udaljenošću od vrha muškog polnog organa).

Uzrok nastanka

Opisana je porodična sklonost, ali nije dokazano nasleđivanje. Česte su i popratne anomalije mokraćne bešike i gornjeg urinarnog trakta.

Klinička slika

Najčešća klasifikacija epispadija je na osnovu položaja nenormalnog otvora mokraćne cevi. Razlikuje se pet oblika: glandijalna (na glansu penisa), koronarna, penilna (kontinentna i inkontinentna), penopubična (na korenu penisa) i suprapubična (na koži trbuha iznad korena penisa). Penis je kratak, u obliku ploče, s prepucijumom (kožom penisa) koji je slabije razvijen i na gornjoj strani nedostaje. Postoje i još neke anomalije - regionalne ( kila ili nespušteni testisi) i udaljene. 

Lečenje

Lečenje epispadije je operativno. Optimalno vreme je između druge i treće godine života. Današnji trend je da operacija bude obavljena u jednom aktu. Osnovni cilj je produžiti mokraćnu cev, odnosno otvor napraviti na vrhu penisa - dakle, napraviti prav i izdužen penis koliko je moguće, zatim novu mokraćnu cev od kože bez dlaka i to širokog dijametra i sve do vrha penisa, zbog dobijanja pravilno usmerenog i dobrog mlaza mokraće.

Operativno lečenje mora se uraditi pre polaska deteta u školu da bi se izbegla psihička trauma ako bi dete primetilo da se razlikuje od druge dece. Najblaži oblici epispadije ne zahtevaju hiruršku terapiju, osim ako je poremećeno mokrenje. Ne treba zaboraviti i estetsku stranu problema. Kod starijih, nekorigovana epispadija otežava normalan seksualni odnos. Jedan od najvažnijih preduslova u većini operativnih tehnika za uspešnu operaciju je penis s prepucijumom (koža koja se prevlači preko glansa penisa).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde