Strana tela epifarinksa

Strana tela mogu dospeti u epifarinks ( nosni sprat ždrela) iz usta, slučajno, pri gutanju, povraćanju ili iz nosa pri pokušaju vađenja. Takođe, mogu biti posledica povreda. Pri gutanju i povraćanju, strano telo najčešće dospeva u nazofarinks u osoba u kojih je poremećena normalna funkcija mekog nepca usled nervnih oštećenja ili koje su u besvesnom stanju. U dece to može biti posledica stavljanja u nos i usta različitih predmeta sa kojima se dete igra: semenke, zrnevlje, metalni ili plastični predmeti i slično.

Klinička slika

Klinička slika zavisi pre svega od veličine i prirode stranog tela. Glavni simptom je otežano disanje na nos. Disanje je utoliko teže ukoliko je strano telo veće. Usled iritacije sluzokože nazofarinksa dolazi do sekrecije koja ubrzo postaje fetidna kao kod stranih tela u nosu. Ukoliko se ubrzo ne izvadi, sekrecija postaje sangvinolentna, moguća je pojava povišene telesne temperature, bol i poremećaj funkcije tube auditive (jedne ili obe).

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (zadnja rinoskopija) i rendgenografije.

Lečenje

Lečenje je vađenje stranog tela. Ekstrakcija se vrši pažljivo zbog opasnosti od aspiracije. U retkim slučajevima kada je strano telo nemoguće izvaditi prirodnim putem, potrebna je hirurška intervencija kroz nepce. 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde