Hronični traheitis

Hronični traheitis (tracheitis chronica) predstavlja hronično kataralno zapaljenje sluzokože traheje koje se karakteriše hiperemijom (pojačano crvenilo) i hipertrofijom sluzokože.

Uzrok nastanka

Hronični traheitis je često udružen sa zapaljenjem sluzokože rinofarinksa i bronhija i obično nastaje na bazi više puta ponovljenih akutnih zapaljenja gornjih i donjih disajnih puteva. Često se javlja i kod osoba alergijske konstitucije kao i kod osoba izloženih štetnim faktorima (dim, prašina, hladan ili vreo vazduh).

Klinička slika

Dominantan simptom je uporan, suv kašalj, praćen iskašljavanjem sluzavog, pa nekada i sluzavognojnog sekreta. Pored ovog hipertrofičnog, postoji i atrofični traheitis koji se razvija u bolesnika sa atrofičnim rinitisom. Sluzokoža se istanjuje i na njoj se stvaraju naslage gustog, lepljivog sekreta koji se suši u fetidne kruste. Simptomi su suv, nadražajan kašalj, otežano disanje i promuklost.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje

Lečenje se sprovodi operativnim lečenjem nosa posle čega se i promene u larinksu i traheji popravljaju. Korisno je klimatsko lečenje na moru i aerosol terapija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Dražen 28.11.2022

  Poz imam bolest adenocarcinoma lobi sup lat.sin T4N2M1a -st4 Meta peritonei


 2. Ana 01.09.2010

  Ja sam iz makedonije. Molim vas da mi kazete kako na osnovu simptoma ustanovim dali se radi o hronicnom traheitisu ili o zapaljenju sinusa. I koliko alergija utice na ovu dijagnozu. Izvinite zbog gresaka u tekstu, ali vec dugo vremena ne koristim vas jezik.


 3. jevtic dragan 19.07.2010

  Vec 20 godina imam hronicnu upalu sluzokoze u nosu i jedva disem. Vas kolega mi je rekao da nema leka i da nesmem da koristim kapi za nos, ja na svoju odgovornost koristim sprej olunth i on mi pomaze bez njega bih se ugusio, kakve posledice mogu da nastanu??????
  Pozdrav dragan iz Velike Plane


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde