Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela se javlja kao posledica pritiska na nerv medianus u karpalnom tunelu. Karpalni tunel čini osam sitnih koščica ručnog zgloba s donje strane, a gornju stranu zatvara čvrsto vezivno tkivo (poprečni karpalni ligament). Kroz taj tunel, iz podlaktice u šaku, ulazi nerv medianus, ali i tetive mišića koje pokreću prste. Tetive su obložene tankom sinovijalnom opnom koja ih podmazuje i olakšava njihovo klizanje i pokretanje. Ta je opna osetljiva na svaki dugotrajniji napor i nadražaje.

Uzrok nastanka

Svaki neželjeni nadražaj kao što je povreda, upala, degenerativna promena, spoljašnji pritisak na tunel, može izazvati zadebljanje ovojnice, što smanjuje prostor u karpalnom tunelu dovodeći do pritiska i gnječenja medianusa. Do kompresije n.medianusa mogu dovesti i miksedem, akromegalija, reumatoidni artritis, trudnoća i prelomi. Ovaj sindrom se najčešće javlja kod žena srednjeg životnog doba.

Klinička slika

Ako pritisak dostigne stepen na kom nerv ne može da obavlja funkciju, javljaju se trnci i osećaj žarenja u prva tri prsta i polovini četvrtog prsta šake i bol kojije naročito izražen noću. Bol i trnci šire se u dlan i prste, ali se mogu širiti i u lakat i rame. Ako je kompresija dugotrajna ili intezivna dolazi do promena na mišićima šake, oni hipotrofiraju što dovodi do gubitka snage i nesigurnosti pri hvatanju prstima i slabljenja i gubitka osećaja.

Dijagnoza

Veoma korisna dijagnostička metoda je elektromioneurografija tj. merenje brzine sprovođenja impulsa kroz n. medianus. Na mestu kompresije nerva postojaće jasno usporenje brzine sprovođenja impulsa.

Lečenje

Može biti konzervativno i hirurško. Konzervativne mere su imobilizacija i lokalna aplikacija kortikosteroida. Ukoliko su tegobe uporne mora se pribeći hirurškom lečenju - presecanju fleksora.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Biljana 25.01.2024

  Molim vas za odgovor. Pre 3 godine sam operisala karpalni tunel. Bolovi su prestali, ali trnjenje, peckanje i dalje traju. Nemam osećaj u palcu i kažiprstu. Na ponovnom pregledu, rekli su da zbog jakih bolova su nervi trajno oštećeni. Snimak je pokazao isto što i pre operacije. Kome da se obratim? Hvala.


 2. Vesna Jankovic 16.05.2022

  Imam jake bolove u ramenu nadlaktici i prva tri prsta to jest palcu kaziprstu najvise i srednjem prstu,kaziprst je utrnuo skroz. Sta je u pitanju i kom dr. Se obratiti. Na levoj ruci sam pre 5 god. Operisala karpalni kanal. Da li je mozda i sad taj problem


 3. Ankica Jurleta 12.01.2021

  Pozdrav svima, zelim podjeliti sa vama svoj problem koji imam vec godinu dana. Javlja se bol u laktu i bljedilo prstiju ,utrnuce prva tri prsta. Idem svom kucnom ljecniku gdje navodi da to nije nista strasno da pijem analgetike i da mazem Ibuprofen kremom. Zadnja tri mjeseca bol se nocu javlja da ustajem par puta i masiram ruku najvise ujutro rano. Idem neurologu dje je dijagnoza karpalni tunel zacepljen i da moram operirati. Ali sad je vec problem i druga ruka . Sta da radim ovdje bas i ne vjerujem doktorima ( Njemacka) . Lose iskustvo .


 4. lidija 05.11.2016

  Zanima me da li se broj slucajeva povecao od upotrebe kompjuterskog miša?


 5. Nataša 29.08.2013

  Već mesec dana imam bolno trnjenje leve ruke i utrnulost kažiprsta, tako da vrlo teško koristim tu ruku. Pregledao me je neurolog na urg. Centru, urađen emng na neur. Klinici i nađen je sindrom karpalnog tunela. Da li je imobilizacija obavezna, ja sam je odbila. . . Molim savet, šta dalje


 6. Miljana 07.01.2012

  Mom ocu trni cetri prsta do palca leve ruke vec tri meseca. Bio je u bolnici u smed. Palanci na neuro psihijatar. Ustanovljena mu je dijagnoza unacrthrosis, spondylosis cer. Discartosiis c5-c6, c6-c7. Uradjen mu je dopler krvnih sudova obostrano acc, bulbus i acibez hemodinamski znacajnih promena. A. Vertebralis obostrano anterograndnog toka. Idalje ima trnjenje leve sake i nocu bolove 3-4 puta. Sta predlazete mom ocu el ima strasne bolove.


 7. Gela 11.11.2011

  Operisala sam karpalni tunel prije tri mjeseca na desnoj ruci. Sada imam bokove duz cijele ruke ali bolno trnjenje je prestalo trebala bi na banjsko lijecenje ali neznam u moju banju da idem


 8. Dragan 23.05.2010

  Zdravo svima! Od 2007. Godine imam problem sa sindromom "tarsal tunnel" (u nogama) mada sam to saznao tek godinu dana posle nakon sto sam uradio emg-test. Nisam tada imao bas puno poverenja u tog neurohirurga i zato sam sve ovo vreme trpeo bolove i trnjenja u stopalima i peti, misleci da ce proci ako budem nosio uloske u cipelama. Ok malo su mi ublazili bolove ali do ozdravljenja nije doslo. Najzad, posle dosta trazenja po netu dosao sam do ovog sajta koji vam saljem. Narucio sam pre par dana dvd bez razmisljanja i za nekih mesec dana ocekujem da stigne. Videcemo kakvi ce biti rezultati ove terapije ali se iskreno nadam da cu izbeci operaciju. Zelim vam ozdravljenje! Pozdrav! Http: //www. Massagetherapypractice. Com/products/


 9. Zvonko Petrović 20.02.2010

  Grupacija dijaliznih pacijenata je jedna od ugroženih kada je u pitanju sindrom karpalnog tunela. Poremećaj sna je ono najgore u celoj stvari, što vas konačno natera na radikalne mere - hirurški zahvat, jer sve vrste fizikalne terapije, mesecima i mesecima ne daju apsolutno nikakve rezultate!!! Ono što mene kao dijaliznog pacijenat - skoro 30 godina na hroničnom programu, zanima, jeste da li je moguće išta uraditi da do upale centralnog nerva šake uopšte ne dođe? Da li je, recimo, moguće nerv medianus zaštiti pre povrede - aplikacijom cevcice od cvrstog materijala u koju bi nerv bio smešten? Da li je moguće smanjiti deformitete tetiva, ukoliko su one uzrok upale nerva, i na taj način zaštiti nerv? Da li je moguće oštećeni deo nerva zameniti delom nerva sa nekog drugog mesta? Da li je moguće premostiti oštećeni deo nerva bio-elektronskim vezama? Da li se rade eksperimenti matičnim ćelijama? Odgovori na ova pitanja, postavljeni na stranu koja govori o sindromu karpalnog tunela, u mnogme bi doprineli boljoj oceni stranice.


 10. nebojsa antic 02.10.2009

  Ovaj sindrom dijagnostikovan mi je ne vma, od lakta do prstiju ruka mi je trnula uprkos terapiji. Po nagovoru kuma otiso sam na masazu kod nekog deda cekija, u selu grkinja, okolina Nisa. I....... ! Neverovatno... Pa vec odmah mi je bilo super, super.. A vec sledeceg puta.. Skroz nista. Ali nista, ljudi.


 11. Vasilija Cicarevic 29.05.2009

  Vec dvije godine patim od velikih bolova, zarenja i trnjenja, ustanovljen mi je s indrom karpalnog tunela, koji se javio kao posledica pada sa konja. Nakon taga dijagnoziran mi je artritis i polimiozitis. Lijecena sam kortikosteroidima i hemoterapijom ali je poboljsanje bilo samo privremeno, samoinicijativno sam prekinula svu terapiju, i smatram da je hiruskim putem oslobadjanje nervus medianusa i ulnarisa koji su priklijesteni po rijecima mog neurologa i nalaza emng najbolje resenje i da ce dovesti do oporavka i od artritisa i polimiozitisa. Molim vas za vase misljenje. Unaprijed zahvalna


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde