29. oktobar - Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Kao podrška borbi protiv moždanog udara, pokrenuta je kampanja „Budi mudar spreči moždani udar“ sa ciljem podizanja svesti o prevenciji moždanog udara, njegovom lečenju i podršci pacijentima koji su ga doživeli. 

Činjenice o moždanom udaru

Po učestalosti moždanog udara, Srbija je u svetskom vrhu sa blizu 30.000 novoobolelih na milion stanovnika. Uprkos opštem uverenju da je moždani udar bolest koja pogađa stariju populaciju – oko jedne trećine moždanih udara se javlja kod osoba mlađih od 65 godina.

Atrijalna fibrilacija, stanje nepravilnog i često ubrzanog srčanog ritma, donosi pet puta veći rizik od nastanka moždanog udara u odnosu na opštu populaciju. Moždani udar uzrokovan atrijalnom fibrilacijom često dovodi do smrtnog ishoda i trajne onesposobljenosti, a primena nove oralne antikoagulantne terapije može taj rizik smanjiti čak i do 70%.

Kada se javi, moždani udar predstavlja urgentno stanje koje zahteva rano prepoznavanje simptoma moždanog udara i lečenje pacijenata u specijalizivanim Jedinicama za moždani udar.

U procesu lečenja nakon moždanog udara, važnu ulogu ima i rehabilitacioni tretman sa kojim se započinje još tokom bolničkog lečenja.

Moždani udar u brojkama

#1
Moždani udar je najčešći uzrok smrti žena u Srbiji.
20.000
U Srbiji godišnje preko 20.000 ljudi doživi moždani udar. Od tog broja trećina premine odmah, trećina pacijenata ostaje sa trajnim invaliditetom, a trećina se oporavi.
20
Na svakih 20 minuta, jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a na svakih sat vremena jedna premine usled ove bolesti.
121
Pilot analize u Srbiji pokazale su da bi se primenom novih oralnih antikoagulantnih lekova/terapije samo u prvoj godini preveniralo 121 iznenadnih smrti uzrokovanih primenom tradicionalne, dosadašnje terapije varfarinom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde