Ravni tabani (Pes planus)

Deformitet, poznat kao "ravna stopala" karakteriše spuštanje svoda i zauzimanje valgusnog položaja pri stajanju. 

Uzrok nastanka

Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost i neadekvatna obuća.

Klinička slika

U osnovi oboljenja se nalazi labavost ligamentarnog aparata, koje može zahvatiti i druge zglobove. Kad nije opterećeno, ovakvo stopalo ima normalne lukove tabana. Tegobe prouzrokuje poremećaj statike. Pošto je centar stopala u nivou druge metatarzalne kosti, dete hoda sa ubacivanjem prednjeg dela stopala unutra. Nelagodnost u stopalu se retko javlja u detinjstvu.
ravna-stopala

Dijagnoza

Prepoznaje se kliničkim pregledom i proverom plantogramom (otiskom na papiru), ili trodimenzionalnim, u specijalnoj "sunđerastoj peni", odnosno kompjuterskom analizom hoda.

Lečenje

Lečenje se sprovodi ortopedskim cipelama sa ulošcima i fizikalnom terapijom.

Lečenje započinje već u najranijem uzrastu formiranja svodova stopala (do 3. - 4. godine), vežbama jačanja svih struktura stopala u obliku hoda po prstima/petama i naročito bosonogi po neravnim podlogama (ravne tvrde podloge neki s pravom smatraju osnovnim razlogom sve veće pojave ravnih stopala u ljudi). Novije operativne tehnike, tzv. arthroereisis, imaju za cilj temporerno biomehanički proprioceptivno korigovanje pronacije stopala u području subtalarno ekstraartikularno. To se postiže raznim implantantima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Stevan 20.12.2015

  Pored urođenog deformiteta, mislim da uzrok može biti prerano i preveliko opterećenje nogu i tabana deteta. Prerano, mislim na rane pokušaje ustajanja i hodanja a preveliko zbog sve veće telesne mase dece.


 2. Maar 01.03.2013

  Kao mala sam nosila ''rudo'' cipele za ravne tabane. Bas ih nisam volela jer nisu bile lepe: ) medjuti, odradile su svoje i nemam vise problema sa tim. Bavila sam s esportom pa je verovatno i to pomoglo. . . Ne znam da li jos uvek postoje bas te ali u svakom slucaju cipele za ispravljanje ravnih tabana rade: )


 3. Robert Marković 08.04.2011

  Toplo preporučujem svim osobama koje imaju bilo kakve tegobe zbog ravnih tabana da posete ekovel centar za korekciju stopala i da obave preglede i merenja koje oni rade. Pregledi su potpuno besplatni i ne obavezuju na kupovinu ortopedskih uložaka, a oni koji se nakon predloga odluče da ih koriste sigurno će rešiti mnoge probleme, za koje čak i ne slute da potiču od ravnih tabana. Na primer, meni su ulošci pomogli i kod upornih kurjih očiju kojih nikako ne uspevam da se rešim, jer su mi olakšali hod i smanjili pritisak i opterećenje na bolna mesta. Kod dece, osim ravnih tabana pomogli su i pomažu i u ispravljanju x nogu. . .


 4. Svetlana 23.03.2010

  Imam cerku od 14 godina. Ortopedske cipele je pocela nositi od 3 godine i nosila ih je do polaska u drugi razred, do trenutka kada zbog drustva vise nije htela, ali do tada nije ni bilo nekog vidnog poboljsanja. Pocela je i kriviti kicmu, a onda je krenula na balet koji joj je i u jednim i u drugom problemu mnogo pomogao. Zato bih preporucila takvu ili slicnu aktivnost za decu sa ovim problemima.


 5. Marija 15.02.2010

  Imam 60 godina i celog života se patim sa ravnim tabanima. Sada su bolovi u njima, zbog deformiteta - već stalni i svaka pomisao na kretanje i šetnju, me momentalno odvodi do mojih stopala. Šta da radim


 6. Daca 12.02.2010

  Posto taj problem imam od rodjenja, nasledan je i neizleciv. U detinjstvu sam deset godina radila vezbe uz nosenje ulozaka i dugotrajnim boravkom po raznim rehabilitacijama izgubila mnogo slobodnog vremena, drusvo i deciju igru. Posle toga sam lecenje prekinula. Sada kao penzionerka samo mogu reci da su problemi mnogo izrazeniji, bolniji i uzrokuju mnoge druge probleme u hodu i na zglobovima. Moj savet je, da se celog zivota mora nositi adekvatna obuca sa ulozcima koji ce pomagati nozi pri hodu i sacuvati ostale kosti stopala i podkolenice. Takodje bi bilo odlicno da se dizajneri pozabave takvom obucom koja ce pratiti i modna zbivanja i da nece liciti na duboke cipele ili ne daj boze cokule. Moze se napraviti udobna sandala, papuca, cipela, a da tabanica bude adekvatno oblikovana. Zbog tih cokula niko ne zeli da nosi obucu sa dobrim ulozcima na koje noga dobro naleze, a cipela odvratna.


 7. terapeut 18.10.2009

  Najbitniju stvar u terapiji i prevenciji deformiteta stopala predstavlja vezbanje. U prodavnicama ortopedskih pomagala i bolje snabdevenim apotekama postoje setovi rekvizita za jacanje misica stopala i prikaz vezbi koje dece kroz igru mogu sprovoditi.


 8. aleksandra 10.09.2009

  I moj sin od 6 godina ima izrazena ramna stopala i losije nego na slici. Poceo je da nosi ulozak ekovela i vec posle 6 meseci se vide poboljsanja. Probali smo svakakve i nije bilo poboljsanja, sve dok ni smo uzeli ove. Probajte i nema da zalite


 9. srce 18.08.2009

  Takodje i moj sin ima ravne tabane i ima pet godina. Sada pored ulozaka radi vezbe. Spisak vezbi je dobio na decjoj klinici. Pozdrav


 10. Dragan 15.07.2009

  Ravni tabani se ne mogu izlečiti. Nikakvi ulošci tu ne pomažu...


 11. ELVIR 17.06.2009

  Moj sin ima 5 godina i ima tzv. Ravna stopala. Prvi put smo se javili doktoru u 3 godini. Ima 100% ravna stopala, nosi uloške koje su preporučili, medžutim nevidim poboljšanja. Zanima me dali se može to ispraviti jer u zadnje vrijeme ima bolove u leđima. Šta da radimo? To je ipak dječakod 5godina. Hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde