Podvezica - mali detalj, velika provokacija


Sprega mode i erotike davno je uočena i rado primenjivana. To zna i Mirjana Žegarac u čijem su novootvorenom modnom ateljeu osvanuli ženstveni, provokativni i pomalo zaboravljeni modni detalji - podvezice.

"Stil odevanja je poruka koju muškarac po svojoj iskonskoj prirodi treba da dešifruje, otkrivajući i skrivenu erotičnost", objašnjava za "Politiku" Mirjana Žegarac, nekadašnja manekenka, a već dugo modna kreatorka, koja je na poziv Eleonore Lambert, predsednice Udruženja njujorških manekena, iz Pariza, gde je radila na sajmovima pretaporte, otišla u Njujork i tamo završila školu za modni dizajn.

"Žena koja je spoznala sebe odećom predstavlja sopstvenu ličnost, a za posebne prilike bira specijalne modne detalje koji deluju kao adut iz rukava", kaže kreatorka. Ona dodaje da je poznato sa koliko truda se žene različitih vera i nacija u svim krajevima sveta, doteruju kada se pripremaju da osvoje svog muškarca, pažljivo birajući ne samo odeću već i ono što se otkriva samo odabranom.

Evropljanke su nekad pod krinolinama nosile korsete, svilene čarape, bogato ukrašene podvezice sa zlatnim i dijamantskim kopčama. Najraskošnije su bile u 18. veku u Engleskoj i Francuskoj, izrađivane od srebrnog i zlatnog brokata, svile i atlasa, a ukrašavane vezom od sitnih bisera koji su često činili monogram.

U vreme Franca Jozefa dame su na podvezicama nosile minijaturni portret muža ili ljubavnika, ali i stihove zlatom izvezene. Korak sa modom držala je i naša kraljica Draga Mašin, u čije su podvezice bili utkani stihovi narodnih pesama prilično pikantnog sadržaja, i to u desetercu!

Pošto se pokazalo da je taj mali modni detalj velika pozitivna provokacija, preživele su do danas. One podstiču istraživački duh muškarca, navodeći ga da se zapita kako izgleda i ono što je iznad čipkanog ukrasa na ženskom bedru.

I podvezice iz modnog ateljea Žegarac su sačuvale romantični izgled: čipkane su, ukrašene svilenim vrpcama, mašnama, perlicama, kristalima... Sve različite, raznih boja. Za Novu godinu, na sreću i radost, preporučuju se crvene, koje se, prema priloženom uputstvu, skidaju zubima!

Na moć provokativnog detalja Mirjana Žegarac se oslanja i prilikom kreiranja modnog stila ostalih delova odeće na kojima su svoje mesto našli mali šlicevi raspoređeni na prava mesta, dekoltei, šljokice koje skreću pažnju na delove tela koje valja istaći...

Koristi i provereno ženstvene materijale: krzno, svilu, pliš... od kojih pravi maštovite jakne, prsluke, suknje... Upotrebljava i provokativnu čipku, kroz koju se samo nazire ženska put, dovoljno da zagolica maštu.

"Pored odeće, privlačnosti doprinosi i osmeh", kaže kreatorka. Nasmejana dama, čak i prosečnog fizičkog izgleda, vredi bar koliko dve namrgođene lepotice! A ako uz to nosi i podvezice...

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde