Vakcina opasna za alergične na jaja i perje

Vakcinu protiv gripa H1N1 ne bi smeli da prime oni koji su alergični na jaja, kokošje meso i perje, upozorio je član radne grupe za pandemiju i predsednik Komisije za nabavku vakcina protiv novog gripa Branislav Tiodorović.

"Reakcija na vakcinu zavisi i od imuniteta osobe. Na osnovu iskustava zemalja koje su još pre mesec dana počele da vakcinišu svoje građane: SAD, Kanade, Australije, Švedske, za sada nisu zabeležene važnije reakcije, osim uobičajenih: bol, otok na ruci, ponekad povišene temparature", rekao je za Radio Televiziju Srbije Tiodorović.

On je dodao da se u Srbiji glavni 'udar' gripa A H1N1 očekuje do kraja januara i podsetio da prve količine od 500.000 doza stižu polovinom decembra.

Radna grupa je već uradila predlog prema kojem će u prvoj grupi biti vakcinisane sve osobe sa hroničnim oboljenjima, kako odrasli tako i bebe od šest meseci, trudnice, mlađa deca, zdravstveni radnici, zaposleni u javnim komunalnim službama i svi koji treba da obezbede normalno snabdevanje hranom, vodom, lekovima, uključujući i zaposlene u sredstvima informisanja.

On je upozorio da je prosvetni sistem u situaciji da rešava važan problem, jer, kako je rekao, ako decu pustimo iz škola nije dobro da idu u igraoinice, restorane, prodavnice.

"Umesto toga, deca treba da ostanu kod kuće", poručio je Tiodorović.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde