Pivo, kalorije i uticaj na zdravlje


Kada govorimo o nutritivnim tabelama piva, na 100 grama pivo ima 43 Kalorije, Natrijuma 4 mg, Kalijuma 27 mg. Ono što najčešće interesuje osobe posvećene posebnim režimima ishrane, ugljenih hidrata u 100 grama ima 3,6 gr te proteina 0,5 gr.


Jedno od 0,33 litra, sadrži između 120 i 200 kalorija što zavisi od  količine alkohola u njemu. Ako ima više alkohola imaće i više kalorija.


Na kraju, ali ne i najmanje važno, maksimalan dnevni unos piva ne bi smelo da bude veći 0,4 litara podrazumevajući da se to odnosi na 4% alkohola u pivu i odraslu zdravu osobu. Sve preko ove količine, imaće negativan uticaj na zdravlje.


Iako protivnici alkohola imaju pravo kada se zalažu za svoju osnovnu teoriju, kad je pivo u pitanju, ima istraživanja koje pokazuju korisne strane piva. Naučnici iz Nemačkog centra za istraživanje raka u Hajdelbergu otkrili su da pivo sadrži moćne molekule koje štite ljude od opake bolesti - rak dojke i rak prostate.


Xanthohumol je prirodni proizvod koji se nalazi u ženskim cvetovima Humulus lupulus,ili hmelja. Ovo jedinjenje se nalazi i u pivu i pripada klasi jedinjenja koja doprinose gorčini. Ksantohumol je prenilovani halkonoid, biosintetizovan poliketidnom sintazom tipa III (PKS) i naknadno modifikovanim enzimima. Ksantohumol, supstanca pronađena u hmelju, blokira pojačano dejstvo dva hormona - testosteron i estrogen te pomaže pri blokadi proteina PSA koji podstiče širenje raka prostate.


Iako su naučnici do sada znali da spomenuta supstanca pomaže pri blokadi estrogena, po prvi put su otkrili da ista inhibira i muške polne hormone.


'Istraživanje je još u ranoj fazi, ali se nadamo da ćemo kroz testove dokazati da xanthohumol usporava razvoj raka prostate', rekla je Clarissa Gerhauser iz Centra u Hajdelbergu.


Ako se delovanje ksanthohumola pokaže korisnim, on bi se mogao prodavati kao lek protiv raka.


Zato, ako planirate da se od raka štitite pivom, bilo bi dobro da konzumirate ona piva koja su bogatija ovom supstancom. Hmelj pivu daje gorčinu, pa tako gorka piva sadrže više xanthohumola od lagera.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde