1. Razlozi pojave kvržice na dojci

    Pitanje broj: #151744

    Imam 48 godina i pre 4 godine sam napipala kvržicu u dojci i na predlog svog lekara uradila mamografiju. Nakon obavljenih detaljnih pregleda, gde je pored mamografije rađena i punkcija i ultrazvuk na onkologiji u Beogradu, Utvrđeno je da je to cista gustog sadržaja koja ne može preći ni u šta drugo. Citološkim pregledom je utvrđeno: leva dojka: bestrukturan materijal, malo mononukleara i apokrinih ćelija bez znakova atipije. Palpatorno u gsk leve dojke postoji jasno ograničen tumefakt promera 15mm, čvrste konzistencije, pokretan. Obe aksile bvo. Dojke pripadaju tipu acr3, ne diferenciraju se tumorske senke, ne vide se radiološki suspektne klasifikacije. U pazušnim jamama se ne vide patološki izmenjene lgl. To je sve bilo 2013. godine.
    Pre dva meseca mi je doktor na pregledu rekao da bi to trebalo odstraniti. Takođe, utvrdio je da su pazušne jame čiste, nema iscetka iz bradavice, koža je normalne boje i glatkoće, jedino što je asimetrična dojka koja mi je i po prirodi takva oduvek. Pre mesec dana sam radila magnetnu rezonancu prema preporuci lekara. Snimak je očitan kao ld bi rads 4. Rečeno mi je, u dve rečenice, od strane radiologa da je ta cista prešla u tumor dojke i da je okolno tkivo zdravo kao i da bi trebalo izvršiti operaciju. Veličina te promene je 15mm x 11mm. Konzilijum sam prošla i sada čekam na operaciju. Do tada bih vas molila da mi objasnite i kažete nešto malo jasnije i više o tome.  S obzirom na to da je i veličina godinama ista, možda je razlika u par milimetara, ne više od 5-6mm, nema oteklina, ni uvučene bradavice, nema iscetka. Jedino što boli posebno pred menstruaciju. Koje su šanse da je benigna promena u pitanju?

    Odgovoreno: 17. 01. 2019.
    • Da sam se ja kao Vaš lekar susreo sa nalazom kao Vašim apsolutno bih predložio operaciju, dosta ste pratili tu promenu, pogotovo što i da se utvrdi da je u pitanju bio karcinom, radilo bi se o malom ranom karcinomu koji je uhvaćen na vreme. S obzirom na to da promena menja veličinu i boli, te da simptomi zavise od faze menzisa, može da bude i nekakav atipični fibroadenom, ali jedino je patohistologija ta koja to može definitivno da utvrdi.

Komentari na pitanje: #151744

    • Zdravo svima, radi se o muškoj osobi 30 godina, poreklo makedonijsko, živeo vo Germania. Nadam se da će meni razumete. Osetio sam zgolemuvanje grudima, otišao sam kod matičnog, pratila me je na urologa sa dijagnoza ginekomastija. Urološki je sve ok, urolog mi je dao uput na ženskog lekara, sa uputom piše osomničena mastopatija mastodinija na dve dojke. Ženski lekar me je proverio ultrazvukom, rekao je da nema tumora ništa opasnije, morao je da me prati na mamografiji da bi se osigurao. Radio sam hormonski test, testosteron mi je bio niži. Pitanje je da li je moguće da je nešto opasno. Hvala

Ostavite komentar