1. Pitanje broj: #55

  Imam 22 godine. Pre 6 meseci poceli su da me bole zglobovi i to prvo mali na sakama, zatim na stopalima,laktovi,kolena.Prvo sam osecala ukocenos i bolove ujutru i uvece, a kasnije i preko celog dana. Tesko sam hodala niz stepenice,nisam mogla da skupim ruku u pesnicu,cucnem,bolela su me ramena i slicno. Sedimentacija mi je bila 30,40 pa 60.Svakog drugog dana imala sam temp. 37,2C. Doktor mi je prepisao Nyripan i Movalis, a sad trenutno pijem Sulfosazalin 500mg i Nyripan. Nalazi su bolji ali me zanima koliko dugo traje lecenje, da li je bilo takvih slucajeva s obzirom da imam tek 22 god, da li su moguce deformacije na kostima i da li postoje inekcije za reumatski artritis kod nas i da li se koriste?  
   Hvala unapred. 

  Odgovoreno: 02. 03. 2007.

  • Prema opisu bi se reklo da bolujete od reumatoidnog artritisa. Lečenje ove bolesti traje doživotno. Deformacije kostiju su moguće ali se sprečavaju ili usporavaju adekvatnim lečenjem. Ranije su korišćene injekcije soli zlata, sada mnogo redje. Od injekcija se sada koristi Metotreksat i tzv. biološki agensi. O detaljima mora da se dogovorite sa svojim lekarom.

Komentari na pitanje: #55

  • Za artritis je najbolji lijek humira moja mama više nema bolove i probleme sa zglobovima. .

  • Što se tiče inekcija za artritis najbolja je humira. . . Biološki lijek. . Djeluje sto posto. . . Znam jer je moja mama imala gadnih problema s artritisom zglobovi natečeni pogotovo na rukama jedva se mogla pomakuti. . Čak sam je jedno vrijeme morala oblačiti jer nije mogla sama. . Itd. . Al kad je počela s humirom sve joj krenulo više nema skvrčene prste ništa je ne boli i ima snagu ko švarceneger: ) ) ima jedan doktor horvat iz zagreba koji je baš o tome govorio na tv a i sam je prošao kroz sve to. . Mislim da je čak bio i nepokretan jedno vrijeme. .

Ostavite komentar