1. Pitanje broj: #4641

  Draga doktorice,

  Imam 34 godine, a svi moji problemi poceli su 2000 godine, kad mi je na rukama umro otac, koji je bio stub i oslonac kuce i moja velika podrška. Mislim da sam tu noc doživjela šok i tada se nešto sa mnom desilo. Do tada sam bila štićena, a tada postajem glava porodice, pored starijeg brat i majke(ja ih izdržavam, radim 20 sati dnevno), koji mi nisu posle tog dogadjaja pružili pravu pomoć. Puno sam patila i kad već nisam mogla da se izborim sama pošla sam kod psihijatra. Ona mi je tada rekla da ne brinem , biće sve ok, da sam osjetljiva previše i da se strpim. Medjutim, kako sam ja sve više padala u bedaka ona mi je uključila pola tablete seroxata, i to sam pila nepunih godinu dana. Ostavljam seroxat, i posle 6 mjeseci, sad u još gorem stanju vraćam se kod doktorice, koja je i sama bila iznenadjena. Anksioznost, panicni
  poremecaj, blaga depresija, ona kaze i ja opet pocinjem po pola tablete seroxata, 2 god, do februara ove godine, kad prelazim na pola tablete svaki drugi dan. Skroz sam zbunjena, i dalje se ne osjecam kao prije 2000 godine,plašim se da ću se stalno vraćati seroxatu, i da necu moci ni djecu da imam, i jos milion nekih strahova, kao da od one mene stare ništa nije ostalo i da se nikad necu vratiti. Doktorica je nepristupačna i jako skupa(25eura sat vremena). Sta Vi mislite, kako dalje, kakva terapija,lijeci li se ovo, ili ce samo napredovati, ne znam, recite mi bilo sta.

  Unaprijed zahvalna

  Odgovoreno: 25. 04. 2008.
  • Tesko je odgovoriti na ovo vase pitanje, zato sto nemam potpunu sliku o vasim tegobama. Ako se radi o anksioznom poremecaju ili depresiji (ili i jednom i drugom poremecaju) postoji mogucnost da je razlog tome sto se svi simptomi nisu povukli veoma mala doza Seroxata. Njegova terapijska doza je 20 mg. Medjutim, mozda postoji neki razlog zbog koga vam doktorica nije povecala dozu, tako da ipak morate da porazgovarate s njom o tome. Ako se radi o anksioznosti i depresivnosti te tegobe se u najvecem procentu slucajeva lece. To znaci da mozete da budete bez lekova i da rodite dete, jer su mnoge zene pre vas imale isti problem i postale majke.  Postoji mogucnost i da se tegobe i nakon kompletnog povlacenja ponovo jave, ali je tada potrebno da se sto pre javite lekaru i zaustavite dalje nepredovanje tegoba. Takodje, morate malo da povedete racuna i o naporu koji ulazete, jer preveliki stres i zahtevi mogu osobu da dovedu do psihickih kriza.

Ostavite komentar