1. Pitanje broj: #2013

  IMAM GUSENJA OD PROSLE GODINE . TOM PRILIKOM SAM IMALA VEOMA JAK STRES I AKUTNI BRONHITIS OD TADA SU POCELE MOJE MUKE. POSLE RADJEN MI JE RENGEN PLUCA I U REDU JE . KORISTILA SAM PUMPICE 8 MESECI .REKLI SU MI DA IMAM BRONHIJALNU ASTMU . RADILA SAM KOZNE PROBE KOJE SU NEGATIVNE.SPIROMETRIJA JE U REDU . POSTALA SAM VRLO NERVOZNA I POCELA DA UPADAM U DEPRESIJU . JUNA MESECA SAM IMALA VRLO TESKO DISANJE I MALAKSALOST .U HITNOJ SU MI DALI INJEKCIJU ZA SMIRENJE I SVE JE PROSLI ZA 15 MINUTA.ZA SVIH TI 8 MESECI IMALA SAM POVREMENO JAK KASALJ IZ DUBINE KOJI JE BIO SUV.STITNA ZLEZDA JE U REDU . RADILA SAM ULTRAZVUK SRCA I ON JE U REDU .EKG - BS ISPADA U KINETICI.TO ME NAJVISE BRINE.DOKTOR ME JE SAMO PITAO DA LI SAM RADJALA DECU . PRITISAK JE U NORMALI.MOJA DEPRESIJA SE NASTAVLJALA MESECIMA.OD JUNA SAM UZIMALA DVA PUTA PO JEDAN BROMAZEPAM.OD PRE TRI NEDELJE POCEO JE PAKAO . SRCE JE POCELO DA MI LUPA VRLO CESTO KAO DA SU BILE ARITMIJE.ZELUDAC JE LUPAO I IMALA SAM OSECAJ GUSENJA.PSIHIJA! > TAR MI JE PREPISAO TRI PUTA PO TRI MILIGRAMA BROMAZEPAMA DVE NEDELJE I PROPRANOL DVA PUTA PO JEDNA CETVRTINA.SADA MI JE DOSTA BOLJE ALI IMAM POVREMENO TE SIPTOME I MNOGO SE PLASIM.PLASIM SE VODE,VISINE,BOLESTI,SMRTI.KAD POCNE DA MI LUPA ZELUDAC NASTAVLJA SE LUPANJE SRCA,BLEDILO,STRAH,GUSENJE.RANIJE SAM GUSENNJE DRUGACIJE DOZIVLJAVALA , SADA SAMO U GRUDIMA.IMAM I PRIRASLICU NA VRHU SRCA.RANIJE SAM KORISTILA BRUFEN ZA BOLOVE.INTERESUJE ME ZASTO SU MI REKLI DA MORAM ZA TRI MESECA DA PONOVIM EKG I DA LI JE SVE TO OD SRCA ILI PSIHICKI NA NERVNIJ BAZI.DA LI PRIRASLICA MOZE TO DA PRAVI NA EKG ILI JE NESTO DRUGO KAO NERVNA NAPETOST ILI STA VEC.REKLI SU MI DA POSLE SVIH ANALIZA AKO TREBA DA URADIM I ERGOMETRIJU.CAK JE DOKTORKA HTELA DA ODKLONI SUMNJU NA ANGINU PEKTORIS .IMAM 35 GODINA.KRVNA SLIKA MI JE ODLICNA .MOLIM VAS ODGOVORITE MI DA LI TO SVE SRCANA NERVOZA,NERVOZA ZELUCA.PSIHIJATAR MI JE DAO DIJAGNOZU PANICNI POREMECAJ F-34.MOLIM VAS ODGOVORITE MI JER VEC GODINU DANA OBILAZI! > M SVE LEKARE.OD PRE MESEC DANA VISE NE KASLJEM I PUMPICE VISE ! > NE KORIS > TIM.PLASIM SE DA NIJE NESTO SA SRCEM MADA MI JE PSIHIJATAR REKAO DA JE SVE OD STRAHA,STRESA,I BOLESTI.TADA MI SE ZNOJE DLANOVI,ZENICE SU MI PROSIRENE I OSECAM VELIKU MALAKSALOST.PONEKAD IMAM I BOL U GRUDIMA , BILO SA DESNE ILI LEVE STRANE.SNIMAN MI JE ZELUDAC,IMAM GASTRITIS ,KISELINU I PODRIGIVANJE.ZA DVE NEDELJE OSLABELA SAM 7-8 KILOGRAMA.PRIMETILA SAM DA MI I KOSA DOSTA OPADA.ZBOG TOGA VAS MOLIM DA MI ODGOVORITE I ODKLONITE SUMNJU.

  Odgovoreno: 17. 12. 2007.
  •  Mnoge psihicke bolesti kao simptome imaju i telesne tegobe. Recimo, nema panicnog napada a da se ne javi ubrzan srcani rad, ubrzano disanje, drhatnje, preznojavanje, neprijatnost u stomaku, nesvestica, nesigurnost u nogama i sl. U toku depresije, osoba oseca umor, malasalost u celom telu, gubitak energije, ceste su glavobolje, gubitak apetita i telesne tezine. Kad smo uplaseni i napeti, raste nam krvni pritisak i povecava se nivo secera u krvi. Postoje psihijatrijske bolesti kod kojih se pacijent iskljucivo zali na telesne simptome i negira psihicke izmene (poput histerije, gde se recimo "oduzme" ruka, "izgubimo" vid ili govor i sl.) a tokom ispitivanja se utvrdi da nema organskog/telesnog poremecaja. Kod somatofiormnog poremecaja osoba oseca brojne telesne tegobe poput bolova, neuroloskih, ginekoloskih, stomacnih i drugih tegoba, a sa telom je sve u redu. Sa druge strane, osoba moze imati neku telesnu bolest, recimo gastritis, a da onda te tegobe obradi kao potencijalno opasne tegobe i da se na terenu relativno bezopasne bolesti nadograde psihicke tegobe - od strahova do depresije, pa i teze. Postoje i bolesti koje zaista jesu dominantno telesne, poput diabetesa, asthme, visokog krvnog pritiska, infarkta miokarda i sl., gde je znacajan faktor u nastanku, odrzavanju ili pogorsanju bolesti - psihicki faktor. To su tz. psihosomatske bolesti. Takodje, imate pravo da uporedo imate i telesnu i psihicku bolest. Kod Vas je verovatno neka od navedenih kombinacija psihickih i telesnih tegoba. U svakom slucaju, psihijatrijski tretman moze da Vam pomogne u resavanju bar dela tegoba koje ste opisali.

  • lela Alagic cazin 09. 12. 2016.

   Imala sam jako težak život i više operacija, al zadnja operacija uradjena laparaskopski mi je totalno promijenila život. Jedem samo 30% hrane, imam česte stolice, prolive i mučnine, a od operacije je prošlo 9 godina. Uvijek imam iste simptome. Pozitivna sam na bakteriju helikopilori u želucu, a sad se ispostavilo da imam čir na dvanaestopalačnom crevu. Ne mogu piti nikakve lijekove, smetaju mi jer dobijem jaku aritmiju, povraćanje, proliv, mučninu i vrtoglavice. Pre godinu dana sam dobila visok pritisak. Imam zadebljan srčani mišić, i česte napade. Pored ostalih simptoma ne mogu trpeti toplotu i ne prija mi da sam u gužvi medju ljudima. Ranije sam bila društvena osoba ali mi sada takve stavri ne prijaju i osećam se loše. 
   Imate li neki savet za mene, potrebna mi je pomoć. Ne zamerite što sam bila opširna. 

  • Moja drugarica je pre dva meseca izasla iz bolnice, imala je tuberkolozu. . Jos uvek pije terapiju, pre dva dana osetila je jaku aritmiju i kao da ne moze da se nadise, da li je moguce da se ponovo vratila ta bolest, ili je mozda zbog prevelikog nerviranja. .

Ostavite komentar