1. Opekotina od auspuha motora

  Pitanje broj: #163371

  Ćerka (17 godina) je pre 7 dana dobila opekotinu od auspuha motora, na listu noge. Dan nakon povrede, crni tanki površinski sloj koji je prekrivao ranu (spaljena koža) se pocepao i mlada koza je ostala otvorena. Premazali smo 3% hidrogenom, i namazali jekodermom. Sutradan smo otišli na more. Bol u nozi je prestao kad je ušla u more, rana je boli samo na dodir. Kad izadje iz mora, ranu ispira čistom vodom, i ne mazemo dok smo na plaži, već samo uveče. Narednih 5 dana smo na moru (Grcka). Juče nam je apotekarka dala povidon jod (Betadine) i Vioplex (antibiotski sprej), sa vodootpornim hanzaplastom, ali po nanosenju dobijenih lekova, rana je pocela da je peče. Prestali smo jos istog dana na taj nacin da tretiramo ranu, vratili smo se jekodermu i otvorenoj rani (kupanje u moru ceo dan, ispiranje cistom vodom po izlasku iz mora i mazanje jekodermom uvece). Molim Vas za savet da li je rana ispravno tretirana i kako da je na dalje tretiramo?

  Odgovoreno: 12. 08. 2019.
  • Molim Vas da pošaljete fotografiju opektotine na osnovu koje bih mogla da Vam odgovorim detaljnije. 

   Na osnovu iskustva Vam mogu reći da su opekotine od auspuha generalno nešto dublje oekotine koje zahtevaju redovne obrade i previjanja pod nadzorom plastičnog hirurga i po potrebi i još neku dodatnu terapiju.

   Tako da je moj savet da se obratite lekaru u mestu u kome se nalazite, a specijalista koji se bavi opektoinama je plastični hirurg. 

Komentari na pitanje: #163371

  • Mr sci. med. dr Dragana Petrović-Popović 19. 08. 2019.

   Poštovana, ako ste se vratili sa mora preporučujem Vam da dodjete na pregled, obradu i previjanje opekotine. Srdačan pozdrav

  • Marija Dimitrijevic 18. 08. 2019.

   U prilogu Vam šaljem slike opekotine. Hvala najlepše na savetu. 

Ostavite komentar