1. Pitanje broj: #33970

    Poštovani dr,
    moje dete ima kandidu u stolici, tj. nalaz mikološkog pregleda glasi: Candida sp. 5kolonija. Moje pitanje je šta činiti, da li je treba lečiti nečim? Inace često koristi antibiotike jer ima stalno bronhitise, i bar jednom mesečno pije antibiotik. Šta raditi sa 5 kolonija kandide, koliko je to ozbiljno, da li je treba lečiti i čime? Inače dete je staro 4 godine.
    Unapred hvala za odgovor!

    Odgovoreno: 30. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Kandida je uvek prisutna u stolici u malom broju i taj broj kolonija nije za lečenje ni za brigu, ali u vreme terapije antibiotikom potrebno je dodavati probiotik ili tome sl. I ako se menja izgled stolice i Nistatin ili Dactanol sve dok je dete na terapiji. Ako nema tegoba ne treba ni proveravati stolicu.
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #33970

    • Postovani doktore, moj sin ima 6 godina i vec dva meseca povraca ujutru "na prazan zeludac". Znaci, ustane, zaboli ga stomak i povraca ili ima samo nagon jer mu je zeludac prazan. Zeludac nije snimljen jer doktorka nece da nam da uput za gastroskopiju ili za konsultacije sa gastrologom. Laboratorijske analize su mu u redu, kao i eho abdomena, u stolici nema parazite i gliste, jedino je nadjena candida. Radjen je i test iz krvi na helikobakter i on je negativan. Moze li candida da izazove te bolove i povracanje ili ipak mora da se snimi zeludac?

Ostavite komentar