1. Pitanje broj: #22258

    Poštovana,
    Imam sina uzrasta 3 godine, koji ima kongenitalni hydrocefalus, koji je nastao u devetom mjesecu trudnoće, kombinovanim dejstvom toksoplazme i citomegalo virusa. Vodena cista na mozgu mu je rješena ugradnjom pumpice sa srednjim pritiskom, u Tiršovoj, čime je cista drenirana. Međutim dosad je imao 4 operacije na mozgu, jer se ta pumpica zaštopa, a prošli put mu je ugrađena ona sa antibiotikom.
    Moja pitanja su: Da li vremenom postoji mogućnost povlačenja ciste, otčepljenja kanalića između komora, te vađenja pumpice? Da li se te ciste mogu kako drugačije operativno rješavat osim pumpice, jer ona se često zaštopa?Supruga mi je ponovo trudna, treći mjesec, koliki je procentualno rizik ponovnog napada citomegalo virusa da opet ne ošteti plod?
    Unaprijed hvala, Siniša iz Bijeljine

    Odgovoreno: 21. 02. 2009.
    • Poštovani, na Vaša pitanja u vezi prognoze kongenitalnog hydrocephalusa i ciste, najkompetentnije odgovore može da da dečji neurohirurg. Takođe ne mogu da se izjasnim oko procentualnog rizika za oštećenje ploda CMV infekcijom. Nadam se da je infekcija Toxoplasmom kod supruge lečena.

Ostavite komentar