1. Pitanje broj: #18320

    Devojčica ima 4 godine i celog leta se vraćao uporni kašalj. Septembra su ustanovili upalu pluća i pulmolog je rekao da se radi o početnoj astmi i uključio je pumpice Flixotide CFC Free inhaler/dva udaha ujutru i uveče/ i ventolin po potrebi.
    Interesuje me nešto više o ovoj terapiji. Drugi problem su podočnjaci koji se javljaju ponekad i skoro su ljubičaste boje ili plave. Poslednji nalaz krvi nije pokazao anemičnost.
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 02. 01. 2009.
    • Poštovana,
      Flixotide (generički naziv flutikason) je inhalacijski kortikosteroid i preporučuje se u lečenju astme dece i odraslih kao preventivna terapija. Cilj preventivne terapije je: zdrav, normalan život bez ikakvih tegoba, bez pogoršanja bolesti; normalna plućna funkcija; normalna fizička aktivnost, smanjenje upotrebe beta 2 agonista tj.Ventolina. Primena inhalacijskih kortikosteroida u lečenju astme datira još iz 1970. god. (beclomethason dipropionat tj. Becotide koji se i danas primenjuje). Do sada je proizvedeno, od strane različitih farmaceutskih kuća nekoliko lekova iz grupe inhalacijskih kortikosteroida: Flunisolid, Budesonid, Fluticason, Triamcionolon, Mometason. Međusobno se razlikuju po afinitetu vezivanja za glukokortikoidni receptor, topičnost, poluživot, klirensu (odstranjivanju) iz organizma i oralnoj bioraspoloživosti. Fluticason (Flixotide) ima najveću sposobnost vezivanja za glukokortikoidni receptor, visoku topičnost, brz klirens, duži poluživot i nisku oralnu bioraspoloživost. Ove osobine ga čine lekom visoke potentnosti sa veoma niskim sistemskim neočekivanim efektima. Antiinflamacijsko dejstvo, Flixotide ostvaruje vezivanjem za glukokortikoidni receptor i pokretanjem niza reakcija unutar različitih ćelija u disajnom putu što ima za rezultat smanjenje inflamacije(zapaljenja) a klinička relevantnost se ogleda u smanjenu bronhijalne hiperreaktivnosti i gubitku simptoma bolesti. Bezbedne doze, koje ne daju neželjene efekte sa adekvatnom inhalacionom tehnikom (preko spejsera tipa Volumatik komore ili Bebihalera), su niske doze od 100do 200 mikrograma dnevno.

Ostavite komentar