1. Pitanje broj: #18202

    Molim Vas da mi kažete nešto više o terapiji kortikosteroidima, konkretno lek pulmikort, u lečenju bronhiolitisa i asthme susp. za dete starosti 20 meseci - dužina primene, koncentracija leka, loše posledice primene i može li se ikako izbeći (sada primenjujemo inahalacije berodualom, pulmikortom, uzima pronizon tbl 20mg, antibiotik panklav)

    Odgovoreno: 02. 01. 2009.
    • Poštovana,
      Pulmicort (budesonid) je inhalacijski kortikosteorid koji se na tržištu nalazi u obliku turbohalera (za uzrast dece iznad 5. godine života) i u obliku suspenzije tj. respula koje se primenjuju preko kompresor, električnog inhalatora već od odojačkog uzrasta. Osnovna indikaciona područja su: astma kod dece i odraslih i krup (akutni laringotrahheobronhitis). Respule Pulmicorta se primenjuju i kod hronične respiratorne bolesti prematuriteta (bronhopulmonalna displazija), wheezing-a odojčadi, akutnog bronhiolitisa, post-bronhiolitičnih simptoma, cistične fibroze i nekih oboljenja adultnog doba (hronična opstruktivna bolest pluća, alergijski alveolitis, sarkoidoza). Povoljni efekti budesonida opisani su i kod neplućnih oboljenja - ulceroznog colitisa i Kronove bolesti. Primenom kortikosteroidnih lekova (budesonid) nebulizacijom (preko inhalatora) ostvaruje se brzo dejstvo sa nižom dozom kortikosteoirdnog leka a samim tim i manje neželjenih efekata. Prednost primene budesonida kod krupa je brz početak dejstva i antizapaljenjski efekat. Doze leka su različite i u zavisnosti od indikacija. Kod krupa se primenjuju veće doze tj 2 mg dnevno, dva do tri dana. Kod akutnog bronhiolitisa, postbronhiolitičnih simptoma dnevna doza je od 500 mcg do 1000 mikrograma (ili 1 mg) mesec dana. U zavisnosi od prisustva simptoma moguće je i duže lečenje (tri do četiri meseca). U prevenciji astme kod male dece primenjuje se doza do 500 mikrograma dnevno (na 12h po 250 mikrograma). Neželjeni efekti svih inhalacijskih kortikosteroida pa i budesonida su: uticaj na osovinu hipotalamus-hipofiza-nadbubreg, osteoporoza, supresija rasta dece, katarakta, disfonia, laka iritacija ždrela, kašalj i promuklost, kandidijaza usne duplje i ždrela. Međutim, ovi efekti se ne javljaju ukoliko se primenjuju bezbedne, niske doze inhalacijskih kortikosteroida u ograničenom vremenskom periodu (kada su u pitanju respule budesonida najbezbednije doze su do 500 mikrograma dnevno). Napomena: respule budesonida (Pulmicorta) se ne primenjuju preko ultrazvučnog inhalatora.

Komentari na pitanje: #18202

    • Koristim dve pumpice, berodual i spiromaks, tablete singular.Imala sam koronu. Pocelo je da mi se desava da ostanem bez vazduha.Evo bas danas.Ali odmah sam uzela pumpice i bilo mi je bolje.I aspirin protekt.Imam bronhijalnu astmu.Da li bi trebalo jos nesto da koristim?

    • snezana savic 29. 10. 2014.

      Pumolog nam je prepisao terapiju pulmikort 200 mcg 2 puta udah putem komore. U apotekama ima pulmikort za inhalator u ampulama i turbuhaler koji ide direktno u usta i ne moze da se prsne u komoru a doktorka je naglasila obavezno komora. Da li postoji pulmicort sprej ili neka zamena? Hvala

    • Kako onda koristiti inhalacione kortikosteroide godinama i preziveti njihove pratece simtome? Pozdrav.

Ostavite komentar