1. Pitanje broj: #17721

    Poštovanje;
    Imam devojčicu staru16 meseci i imala je pre par dana konfuzije, tj poznatije kao dečiji fras u narodu. Bila je zbrinuta u bolnici 4 dana, u trenutku kad joj se to desilo uopšte se nije moglo primećivati da ima temperaturu na prijemu u bolnicu je imala 39/6 nakon toga naredna 2 dana je imala temperaturu koja je varirala od 38 do 39/3, kada je primila prvi longacef 3-ci dan sve je krenulo na bolje. Neurolog ju je pregledao rekao da je sve u redu da to može, a i ne mora da znači da će se ponoviti, rekli su mi da postoji mogućnost da je to nasledno, moj suprug je imao te konfuzije 2 puta prvi put sa 11 meseci drugi put sa 3,5 godine i pio je lek do 7 godine i nisu mu se više vraćale.
    Zanima me kako i na koji način šta prouzrokuje to rekli su nam da nabavimo diazepam klizmu za svaki slučaj ako se desi da se da u tom trenutku, a sestre u bolnici su joj davale kad god je temperatura prelazila38/5 Kako na vreme prepoznati simptome da li se rade neke analize posle prvog puta ili već šta trebamo učiniti dalje?
    Hvala

    Odgovoreno: 22. 12. 2008.
    • Poštovana, Vaša devojčica je adekvatno lečena a i savete koje ste dobili su u redu. Ne može se predvideti, hoće li se konvulzije ponavljati ili ne. Novija shvatanja o konvulzijama podrazumevaju intermitentnu (povremenu) profilaksu konvulzija Diazepamom, kada dete ima povišenu telesnu temperaturu. Nekada se sprovodila dugotrajna (kontinuirana) profilaksa Phenobarbitonom i do nekoliko godina, ali su stavovi u pogledu ovakvog lečenja promenjeni. Ukoliko postoje abnormalnosti u EEG nalazu, dečji neurolog odlučuje o vrsti terapije.

Ostavite komentar