1. Pitanje broj: #17269

    Moje pitanje vezano je za laringiealne papilome kod dece, tj kako ih dijagnostikovati u slučaju sumnje? Ne znam zašto pedijatri malo govore o tome i kad god sam pomenula mogućnost njihovog postojanja oni kao da me prečuju. Moja deca, uzrasta šest i tri godine, često kašlju laringijalno, pri tom kod devojčice alergoprobe su negativne, a kod dečaka pozitivne na neke tri stavke. U prvoj trudnoći mi je rečeno da imam kondilome, porodjena sam vaginalno, a da mi niko pre toga nisu skinuti kondilomi. Pre pet meseci sam dobila još jednu bebu carskim rezom i sve je bilo u redu dok starije dete nije uzelo njenu dudu, pa je opet dalo bebi. Ubrzo posle toga i ona počinje da kašlje laringijalno isto kao i ovo dvoje, a pedijatri i dalje ništa.
    Kako da pomognem svojoj deci, kako da otklonim ili potvrdim sumnju na postojanje laringijalnih papiloma? Šta da radim? Krivo mi je što se malo priča o tome kad je danas veliki broj žena inficiran HPVom te postojanje laringealnih papiloma postaje sve češći problem. Molim Vas da mi pojasnite koji su simptomi ove infekcije i šta se dalje radi?
    Unapred Vam se zahvaljujem na razumevanju i odgovoru.

    Odgovoreno: 17. 12. 2008.
    • Poštovana,
      rekurentna respiratorna papilomatoza je najčešći benigni tumor larynxa u dece sa tendencijom širenja i na druge delove respiratornog trakta. Prouzrokovač je humani papilomavirus tip 6 i 11 a infekciju prenosi majka koja ima genitalnu infekciju HPV. Klinička slika respiratorne papilomatoze obuhvata spektar simptoma: promuklost, stridor, respiratorni distres, afonia (gubitak glasa). Simptomi zavise od veličine i lokalizacije papiloma. Dugotrajna promuklost, intenzivniji stridor naročito pri običnim prehladama sa tendencijom progresije, gubitak glasa uz pozitivnu anamnezu infekcije majke HPV ukazuje na ovo oboljenje. Dijagnoza se postavlja fiberoptičkim nazofaringoskopom, kojim se pažljivo i sekvencijalno pregleda ždrelo, larinx, naročito subglotični region u lokalnoj anesteziji. Dijagnostika i lečenje je u domenu specijaliste za uho, grlo i nos. Terapija je klasična hiruška intervencija sa ciljem kompletnog uklanjanja papiloma i CO2 laser tretman. Pokušava se lečenje teških i recidivantnih oblika respiratorne papilomatoze lekom: Interferon alfa-2b.

Ostavite komentar