1. Pitanje broj: #16510

    Prije dvanaest dana je moja ćerka od 2,5 godine zadržana u bolnici radi upale srednjeg uha koja se proširila na kost (sa otokom i crvenilom iza uha) nalazi na prijemu su bili sljedeći: sedimentacija 124/240 i CRP 240. Deset dana je primala Longacef venski na 12 sati nakon deset dana smo otpušteni na kućno liječenje- Zinat sirup još 7 dana, pa kontrola kod ORL i nalazi krvi.
    Mene zanima kako se ta bolest stručno zove i da li postoji mogućnost da je ostavila neka oštećenja kao i kako ja da zaštitim kćer da se to ne ponovi?
    Hvala

    Odgovoreno: 06. 12. 2008.
    • Poštovana,
      upala srednjeg uha nastaje širenjem infekcije iz nosa ili putem krvi. Najčešći prouzrokovači su virusi ili bakterije (Pneumokok, Streptococcus pyogenes, Hemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Staphylococcus). Na osnovu vrednosti CRP i Se er najverovatnije da je u pitanju bakterijska infekcija koja se manifestuje pulsirajućim bolom u uhu, uznemirenošću, povišenom telesnom temperaturom a nekada i digestivnim poteškoćama: mukom i povraćanjem. Upala srednjeg uha se može komplikovati širenjem infekcije na mastoid (Mastoiditis acuta) sa crvenilom, otokom i bolom iza uva. Moguće ostale akutne komplikacije su: subperiostni absces, upala unutrašnjeg uha (Labyrinthitis) i najozbiljnije: sepsa i tromboza venskog sinusa. Vaše dete je adekvatno lečeno i upalni proces je sigurno saniran. Pored lečenja antibioticima ponekad je neophodna paracenteza i antrotomija.

Ostavite komentar