1. Pitanje broj: #16202

    Poštovana,
    moje djete je imalo temperaturu 12 sati 39.5 i ja je nisam mogla skinuti ni sirupom, ni oblogama. Dobio je napad drhtanja i vilica se tresla da sam ja ko majka bila uplašena, počeo je da mjenja boju lica i usne su pomodrele. Ja sam za to vreme zvala ambulantu, koja je brzo došla. Kako mi je djete izgubilo svest i čini mi se bilo na samrti, ja sam dala vještačko disanje i dječak je došao sebi, plačući. Ponovo je izgubio svest, ali sam ga uporno zvala i ambulanta je stigla, konstatovala temperaturu i da takvo stanje nastane usled temperature. Otišli smo u bolnicu, pregledali su uvo i grlo i rekli da je teža upala. Nalazi su to i potvrdili i dječak sad pije sirup.
    Da li bi se djete povratilo u život bez moje pomoći? Doktor mi je ovde rekao, da vratilo bi se. Ja ne vjerujem, jer sam u šoku i sad od doživljenog. Da li ovakvo stanje ostavlja posledice na mozak i na nervni sistem ili zdravlje uopšte? Ne mogu ni da pomislim da su to bili epileptični napadi!!!!! Posle tretmana u bolnici dječak je dobio sirupe na bazi pencilina zaspao je i cjelu noć prespavao. Slabo jede, uzima tečnost, povremeno čujem da škripi zubima. Mislim da sam na Vašem sajtu pročitala o tome da kad djete škripi zubima da su upitanju bolovi u uhu, oprostite ako grešim, ako je djetetu prestala temperatura12 sati nakon ljeka, koliko još vremena treba davati sirup za temperaturu? Dajte mi taj savjet za ubuduće, živim u inostranstvu, teško mi je, jer ovde na licima lekara ne mogu da vidim ni zabrinutost ni zadovoljstvo?! Ovde lekari reaguju isto, to me zbunjuje.
    Hvala Vam puno na razumjevanju.
    Pozdrav

    Odgovoreno: 01. 12. 2008.
    • Poštovana,
      lek za temperaturu koji se nejčešće primenjuje je paracetamol ( Febricet, Paracet, Eferalgan, Myralgin) koji se kod nas nalazi u obliku sirupa i supozitorija za rektalnu upotrebu. Lek se dozira 10-15 mg po kg TT na 6h (npr. 1 Eferalgan supozitorija od 150 mg detetu od 15 kg na 6h kada je telesna temperatura >38,5 C). Kriza svesti kako ste je Vi opisali podseća na tzv. febrilne konvulzije ili "dečji fras" koji traje par minuta, dete spontano dolazi svesti i ne ostavlja posledice na nervni sistem. Kada dete ima ponovo povišenu telesnu temperaturu uz antipiretik, preventivno- da se slična kriza ne bi ponovila primenite rektiole Diazepam u dozi 0,5 mg kg/TT (ali se svakako prethodno posavetujte sa lekarima koji leče dete). Ukoliko dete nema povišenu telesnu temperaturu ne treba da dobija antipiretik. Jednostavne (tipične) febrilne konvulzije se javljaju u uzrastu od 6. mes. do 5. god., neurološki nalaz kod dece je uredan kao i elektroencefalogram, traju kratko, nekoliko minuta (roditelji su uvek uplašeni i imaju utisak da gube dete). Vaše dete bi spontano došlo svesti bez veštačkog disanja. Ovakve krize se dese jedanput, veoma retko se ponavljaju kada je telesna temperatura povišena. Upravo iz tih razloga savetuje se prevencija Diazepamom, ste primenjivali.

Ostavite komentar