1. Pitanje broj: #9254

    Moja ćerka je slomila nadlakticu kada je bila u uzrastu od 2 godine. Tada kost nije dobro srasla, pa je predlagano lomljenje, na koje nismo pristali. Prije 4 godine urađen je snimak na magnetnoj rezonanci i konstatovano je da se javila \\\"cista\\\" koju treba operisati. U otpusnom pismu je uvedena dijagnoza TU radi lat dex. Poslije operacije je sve bilo u redu, do prije neki dan kada je počela da osjeća bolove. Urađen je rentgenski snimak na kome se vidi da je kost ponovo zadebljana u dužini od 7-8 cm, pa se predlaže nova operacija. Ona bi bila izvedena na način da se nabave nekakve umjetne kosti ( kupe) i ubace u oštećeni dio. Molim Vaše mišljenje.

    Odgovoreno: 17. 08. 2008.
    • Poštovana, Iz Vašeg pisma ne mogu da razumem pojedine delove. Naime, navodite prelom nadlaktice u uzrastu od 2 godine, a na otpusnom pismu piše TU radii, što se odnosi na kost podlaktice. Takodje mi nije jasno kada je uradjena operacija, pretpostasvljam pre 4 godine, kada je i postavljena dijagnoza na magnentnoj rezonanci. najzad, nemam nikakvih podataka o vrsti operacije koja je tada uradjena. U svakom slučaju, pokušaću da Vam odgovorim. Cista je dobroćudna šupljina u kosti ispunjena tečnošću. Njeno prisustvo može da oslabi kost, zbog čega se lako javljaju prelomi. Ponekad se javljaju bolovi. Postoji više vrsta cisti koje se mogu javiti u kosti. Ima više načina hirurškog lečenja ciste, u zavisnosti od njene lokalizacije i veličine, koa i od odgovora ne prethodno lečenje. Jedan od njih je hirurško otvaranje ciste, njeno čišćenje i ispunjavanje bilo prirodnom kosti (koja se može uzeti od samog pacijenta, sa neke druge kosti - ovo je vrlo teško izvodljivo kod dece, moguće je samo za manje ciste; ili iz banke kostiju - što ja ne preporučujem kod dece osim u uzuzetniom slučajevima), ili različitim veštačkim materijalima -veštačka kost. U principu, u slučajevima kada postoji promena i posle operacije, ispunjavanje šupljine nekim visdom kosti je obično neophodno. Za precizniji odgovor mi je potrebno više podataka.

Komentari na pitanje: #9254

    • Mom sinu od 12 godina je viđena cista na petnoj kosti rendgenskim snimkom. Pre toga ga nije bolela noga i nije imao prelome, a bol se javljala  dva, tri dana i sama bi prošla, bez bilo kakvih lekova. Zanima me da li su ciste dobroćudni tumori? Hvala unapred

Ostavite komentar