1. Pitanje broj: #8477

    Poštovani doktore, pišem Vam po drugi put u nadi da ćete mi odgovoriti.Moj sin od 5 godina je imao SINOVITIS COX DEX i zbog toga je bio u bolnici 40 dana sve dok se taj malo veći izliv nije skroz povukao. Napominjem da dete nikad nije imalo zdravstvenih problema sem boginja koje je preležao tri meseca pre nego što je to dobio. Mene samo jedna stvar interesuje da li SINOVITIS ima veze sa PERTESOVOM bolešču? Da li je SINOVITIS početak PERTESA?Da li dete koje preleži SINOVITIS kasnije pređe u PERTES? Jako sam zabrinuta da se ne ponovi a mogu vam reći da stalno prelistavam stranice interneta ne bi li našla odgovor ali uzalud, jer mnogo malo ima odgovora vezanih na ovo moje pitanje.Unapred Hvala

    Odgovoreno: 18. 08. 2008.
    • Tranzitorni sinovitis predstavlja najčešći uzrok bola u kuku i hramanja kod dece. Obično je reaktivne prirode, na neku, najčešće virusnu infekciju. Obično prolazi za oko 2-4 nedelje, retko traje duže. U najranijoj zafi pertesove bolesti može da postoji sinovitis, koji ima slične karakteristike kao i tranzitorni, ali mu početak obično nije tako nagao. Tranzitorni sinovitis prolazi na miroavnje, primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kakav je brufen, i u težim slučajevima na primenu trakcije(postavljanje tegova preko kože na noge). Samo mali broj dece koji ima sinovit u stvari ima Pertesovu bolest, koja se manifestuje nekoliko nedelja do meseci posle početka simptoma. Kod najvežeg broja dece sa sinovitisom, posle prestanka tegoba ne ostaju nikakve posledice, niti se sinovitis ponovo javlja (i ja sam jedan od njih, jer sam preležao sinovit kao dete). Ukoliko se sinovitis ponavlja ili traje dugo. treba sprovesti ispitivanje u pravcu pertesove bolesti (rtg, magnetna rezonaca kukova), ili juvenilnog reumatoidnog artritisa.

Komentari na pitanje: #8477

    • Dobar dan poštovani doktore. Imam jedno pitanje. Dete ima pertes, nosi atlantu. Samo me interesuje da li sme da koristi termalne vode? Plašim se da mu ne naškode. Hvala unapred.

    • Dragi doktore imam decaka od 46 meseci. Pre 8 meseci smo dobili dijagnozu pertes 1. Lezeli smo u bolnici 15 dana na ekstenzijama a potom smo dobili atlanta aparat koji nosimo jos uvek. Interesujeme da li tako moze da se izleci pertes ili cemo sa aparatom cekati da napuni 6 godina pa da se operise. Kada nam je odkriven pertes imao je 38 meseci.

Ostavite komentar