1. Pitanje broj: #45559

    Moj problem je nedostatak fibule na levoj nozi, pa moje pitanje glasi, moze li se ta kost nekeko nadomestiti??? Inace ovaj problem imam od rodjenja, rodjena sam za vreme cernobilja pa smatram da je taj nedostatak posledica toga! Unapred hvala, jelena!

    Odgovoreno: 06. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Fibula je kost čiji je značaj za fukncionisanje podkolenice daleko manji nego tibije. Kada je neophodno ona se uzima da se nadoknadi gubitak neke druge, važnije kosti u telu (graft) . Samo deo fibulem u predelu skočnog zgloba ima značaj, jer utiče na njegovu stabilnost,. Urodjeni nedostatak može biti delimičan ili potpun. Takodje može da postoji odredjeno skraćenje dužine podkolenice ili nedostatak prsta na stopalu. Za sada nije moguće nadoknaditi nedostatak fibule, ali ukoliko postoji skraćenje podkolenice, ili deformitet i nestabilnost skočnog zgloba moguća je hirurška korekcija
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #45559

    • Naprsla mi je desna fibula, nosim kruzni gip vec 8 dana, bolove nemama, jednio imam bodeze i probadanje na tom mesto kad naglo ustanem i kad mi se noga ispravi, , i to traje nekih 5-6minuta, , i onda se smanji to probadanje, o cemu su tu radi, i jel nesto opasno??, i jos jedno pitanje, takodje kad pomeram nogu osecam da mi koska pucketa ili tako nesto, jel u pitanju neka opasnost, , da kost jos uvek nije srasla, i jel trebam opet da idem to da snimam ili sta vec?? Hvala. .

Ostavite komentar