1. Pitanje broj: #146113

    Postovani molim vas da mi protumacite skener. Mom tati su u decembru 2015 dijagnostikovali adeno karcinom pluca. Od terapije pije iressa lek od januara 2016. 19. 04. 2016. Smo radili ponovo skener i izvestaj specijaliste za radiolosku dijagnostiku sa stomatoloskog fakulteta dr. M. Gajic dobrosavljevic glasi: hidropneumotoraks desno u nalezucem parenhimu pluca desno vidljive plocaste zone konsolidacije parenhima (kompresivne atelektaze) , u donjem reznu posterobazalno vidljive trakaste promene koje adheriraju iregularno zadebljalu pleuru (s obzirom na aktuelno prisutan hidropneumotoraks adekvatno poredjenje nije moguce) uplucnom parenhimu levo ne vide se nove fokalne nodularne promene niti zone konsolidacije/infiltracije parenhima, mikronodus u donjem reznju do 5mm stacionarn. U medijastinumu i obostrano hilarno ne vide se uvecane igl niti druge tu mase, prisutni ln su aktuelno nesignifikantne velicine tr dijametra ispod 10 mm. Levo pleuralno bez prisustva efuzije. Uperikardnom kavumu ne vidi se slobodna tecnost. Jetra je primerene velicine, postkontrasno homogeno opacifikovana bez izdvajanja novih fokalnih lezija, u oba reznja vidljivo nekoliko hipodenznih promena velicine 4-11mm, nepromenjenih dif. Dg. Mogu odgovarati mikrocistama. Obe nadbubrezne zlezde primerene ct morfologije. Na prikazanim prsljenskim telima torakalne i lumbalne kicme i na krilu ilijacne kosti desno vidljive multiple okrugle osteoskleroticne fokalne lezije koje najpre odgovaraju sekundarnim depozitima, nisu bile prisutne na pregledu od 11. 2015. God. Molim vas recite mi da li su ovo mozda neke metastaze sa pluca, kakvo je vaze misljenje za sama pluca. Da li postoji jos nesto osim iresse sto bismo mogli da koristimo, da kupimo neki lek, da li mozete da mi preporucite neke najbolje suplemente, nesto od alternativne medicine. Da li bi trebalo da konsultujemo jos nekog, da li ovo moze da se operise? Do sada se lecimo u klinickom centru beograda, da li postoji jos neko mesto gde bismo mogli da odemo da cujemo misljenje. Molim vas za savete i hvala!

    Odgovoreno: 04. 02. 2019.
    • Radi se o progresiji bolesti u vidu metastaza na kostima kicme. Ovakve metastaze ukoliko ne bole nisu rizik za nastanak fraktura. Medjutim kako se radi o progresiji potrebna je konsultacija onkoloskog konzilijuma da bi se th promenila. Ukoliko kod pacijenta postoje bolovi u kicmi postoji mogucnost i pal. RT. Druga simptomatska terapija se ordinira preko nadleznog doma zdravlja.


Ostavite komentar