1. Pitanje broj: #174408

    Dobro vece imam dete 9.god ima trzajeve rukama iz ramena.Rekli su nam da je to mioklonicna epilepsija pije eftil od juna i pokreti nisu prestali od ponedeljka pije i sirup suxunutin i doktorka je rekla da ce morati na odeljenje ako ne bude bolje.Radili smo eeg u budnosti je uredan na spavanju ucestali iregularni paroksizi trajanja do 2 sek.zanima me misljenje jos nekog lekara dali je dobra terapija?

    Odgovoreno: 05. 11. 2020.
    • Poštovana,

      Navedeni dogadjaji mogu odgovarati miokloničnim napadima tj. da se u slučaju Vašeg deteta radi o miokloničnoj epilepsiji. Često ovaj tip epilepsije zahteva primenu više antiepileptičnih lekova kako bi se uspostavila kontrola napada. U nekim retkim slučajevima nije u potpunosti moguće ostvariti punu kontrolu napada. Ovaj tip epilepsije može ponekad biti udružen sa drugim tipovima napada.

      Valproati su lekovi prvog izbora za takozvane generalizovane tipove epilepsije (za koje postoji sumnja da vaše dete ima) ali je neretko potrebno uvesti još neke od antiepileptika u terapiju.

       

      Ostvarivanje adekvatnog poverenja u lekara koji leči i prati Vaše dete je jedan od najbitnijih faktora uspešnosti izlečenja!

       

       

      S poštovanjem,

      Asist. Dr Aleksandar Dimitrijević
      Spec. pedijatar - neurolog / epileptolog
      Služba neurologije
      Univerzitetska dečja klinika Tiršova

Ostavite komentar