1. Da li je potreban pregled logopeda ?

  Pitanje broj: #159599

  Moja ćerkica ima 4. 5 godine i počela je da priča relativno rano. Ne mazi se i priča lepo ali ne ume da izgovori r. Probala sam da vežbam sa njom ali bez uspeha. Primetila da ne izbegava reči gde se nalazi slovo r. Razmišljam da je vodim kod logopeda, mada mi vaspitačice kažu da nema razloga. Zanima me Vaše misljenje. 

  Odgovoreno: 01. 11. 2018.
  • Poštovana,
   Glas r je jedan od složenijih glasova za izgovor. Zbog toga korekcija ovog glasa se radi nakon 5. godine. Smatra se da je tad dete dovoljno zrelo da čuje i prepozna svoj nepravilan izgovor i da se svesno iskoriguje pravim vežbama.
   Glas r u srpskom jeziku se pravilno izgovara treperenjem vrha jezika iza prednjih zuba, na alveolama. Problemi u izgovoru ovog glasa često nastaju kad roditelji zahtevaju od svog deteta pravilan izgovor glasa, a dete u tom trenu nije zrelo za pravilnu vibraciju. Od želje da udovolji roditelju i da roditelj bude srecan, dete razvija vibraciju različitih delova jezika, a neki put i usana. Sve to su nepravilni izgovori koji se kasnije jako teško koriguju čak i uz strucnu pomoc.

   Pozdrav

Ostavite komentar