1. Pravilan razvoj govora kod dece

  Pitanje broj: #153464

  Poštovani, 

  Potreban mi je Vaš savet. Moj sin ima dve i po godine, po rođenju smo živeli u inostranstvu. Njegov otac govori dva strana jezika, a ja sa njim od rođenja komuniciram na srpskom jeziku, tako da je dete slušalo tri jezika. Kada je sin imao godinu dana rastali smo se, otac živi u inostranstvu i retko ga viđa, pa u poslednjih godinu i po komuniciramo samo na srpskom. On je veoma veseo, bistar, raguje na zvuke i pojave, veoma je aktivan, čak i više od svojih vršnjaka, puno trči, šutira loptu, vozi trotinet. . Razume sve što mu se kaže, reguje na komande: idi donesi/odnesi, obuj se, idemo napolje, hajde da stavimo veš u mašinu, uzmi bicikl da se vozimo, vrati na mesto, skupi igračke, uzmi bojice, gde je mesec i slično. Do skoro nije bio zainteresovan za knjige, a sada kada ga pitam da mi pokaže u knjizi koji je oblik ili predmet: npr. gde je krug, kvadrat, kuca, maca, auto. . Sve zna da pokaže. Igramo se sklapanja oblika od štapića, na primer ja mu kažem da napravi slovo a, e ili kuću i on poređa štapiće tako da se dobije taj oblik. Zna da pročita napisana slova: a, e, i, o, u, b i s. Imamo i nekoliko drvenih tabli sa oblicima, brojevima, slovima i životinjama i sve zna da stavi na svoje mesto. Npr. juče je jeo paštetu koju jako voli, a ja sam ga pitala da ponovi “pašteta” pa ću mu dati i on je lepo rekao, a kada sam ga pitala da kaže ponovo samo je govorio “hvala” i “njam njam”. Ponekad imam osećaj da je to za njega igra: npr. ja ga pitam gde je “voz”, a on se smeje pokaze prstom i kaže “ćihu-ćihu-ćihuhu”. Uglavnom kaže “daj” i pokaže na ono što hoće. Pevuši “djiha-djiha-djihaha” i potpuno pogodi intonaciju i ritam. Zna da izgovara reči: mama, deda, kvadrat, cveće, četiri, pet, hvala, kapa, a na primer krug je “kung”, ptičica je “tićica”, pa-pa je “ta-ta”. Vodila sam ga pre par meseci na pregled kod logopeda u okviru sistematskog pregleda i mišljenje je da govor kasni jer je po rođenju slušao više jezika i zato što je veoma aktivan pa se fokusira na istraživanje sveta oko sebe. Preporuka je da vežbamo i da se javimo na kontrolu oko 3. godine. Ja vidim da on polako napreduje, ali njegov otac tvrdi da je mentalno zaostao jer ne govori 300-500 reči i ne sklapa rečenice i insistira da ga vodimo na snimanje mozga. Obzirom na to da je zdrav i prav ja ne želim da paničim, ali me zanima kada je vreme da se zabrinem. Najlepše hvala

  Odgovoreno: 05. 09. 2017.
  • Poštovana,

   Ono što sad treba da bude prioritet jeste rečenica. Nisam sigurna da li je ima. Znači: "daj"+"cihi-cihu" je rečenica. Sad se ne obaziremo kako on izgovara reč već koliko on ukupno ima reči. Ako za macu kaze "mau", "mau" je reč. Ako kaže "daj mau" to je rečenica. Svako oponašanje zvukova koje čuje je reč: mau, av, mu, brrm, tu-tu, zvr, tup, lup, sve reči koje ne izgovara pravilno su reči. . .
   Ako on rečenicu nema, trebalo bi da se javite logopedu i da započnete tretman. Možete se javiti logopedima u zavodu za psihofizioloske poremećaje i govornu patologiju u kralja Milutina 52 u Beogradu. Ako ste iz Beograda, nije Vam potreban uput.
   Trenutno stručno mišljenje jeste da slušanje više jezika nije loša stvar i da ne usporava decu u govorno-jezičkom razvoju značajno.
   Ono što bih Vam savetovala je izbegavajte puka ponavljanja npr "ja sam ga pitala da ponovi “pašteta” pa ću mu dati". On je dete koje ima očuvan sluh tako da ako ima želju on može ponoviti i neku reč na kineskom, iako nema pojma šta znači. To je samo puko ponavljanje a ne aktivno korišćenje reči.
   Ali npr možete ga pitati tako što ćete mu ponuditi izbor između dve reči koje on zna da izgovori "hoćeš li hleb ili vodu" a on izabere jedan od dva ponuđena.
   Sve ostalo što ste opisali je dobro.

   Pozdrav

Ostavite komentar