1. Pitanje broj: #96859

    Postovani, moj sin ima 3 godine i 2 meseca. Vrlo rano je progovorio i vec sa 15 meseci je izgovarao recenice od 5-6 reci. Medjutim, on i danas neke reci izgovara kao i tada, tj. Prica "bebeci" i ne ume da izgovori r, l, š, ć, č i dž. U domu zdravlja sam pitala logopeda da li treba da dolazi na vezbe, ali su mi rekli da do pete godine ne treba izazivati dete da izgovara pravilno r i l, vec tek posle pete godine ako do tada ne nauci. Ja vidim da njegovi vrsnjaci skoro svi izgovaraju ova slova, pa ne znam zasto da čekam još dve godine, ako može i sada da se iskoriguje?

    Odgovoreno: 26. 03. 2012.
    • Poštovana,
      Očekuje se da sa sazrevanjem auditivne percepcije i diskriminacije dete samo iskoriguje svoj govor. To ujedno i pravi razliku među decom, tj vi uočavate kako neki njegovi vršnjaci izgovaraju pravilno većinu glasova. Svako dete je različito, tako da postoje i dvogodišnjaci sa korektnom artikulacijom, retko al se dešava.
      smatra se da dete nije zrelo da prihvati ciljanu korekciju glasova pre treće godine. Kad napunite 4 godine javite se logopedu da, ako je potrebno, korigujete izgovor glasova č, dž, š, ž, ć i l. Za glas r ipak ćete morati da sačekate petu godinu. I, molim vas, ne pokušavajte da sami, na svoju ruku, ispravljate izgovor vašeg deteta jer možete napraviti samo veći problem. O tome sam pisala u odgovorima na prethodna pitanja, potražite ih.
      Pozdrav

Ostavite komentar