1. Pitanje broj: #96289

    Postovani, imam decake blizance koji su pre mesec ipo dana napunili 3 godine. Bili su hipotonicni i radili smo vezbice u sokobanjskoj. Sa 15-16 meseci na redovnoj kontroli kod fizijatra su poslati kod logopeda gde je pregledan govorni aparat i sve je bilo u redu. Hteli su i kod psihologa da idemo ali mi tada to nije imalo smisla pa sam odbila. Tada su se oglasavali u nepovezanim slogovima. Sa 19-20 meseci su poceli da razumeju i reaguju na komande i poceli da pokazuju prstom i ubrzo zatim poceli da upotrebljavaju izmisljene reci za odredjene pojmove npr slon je bio ljalja, ammm auto i tako. . . . Citav njihov posebni jezik koji se razvijao polako da bi sa dve ipo godine poceli da koriste recenice od dve reci. . . Daj am am, necu to. Sada im je fond reci veliki, citave recenice, pre par meseci je pocela i gramatika i malo engleskog jezika, ovih dana usvajamo zamenice ali su idalje reci permutovane, poluizmisljene. . . Kazu svi blizanacki jezik (kamion je bio njaka ali je sada njakabion npr) . Mene interesuje da li stvarno postoji taj pojam u logopediji. Pedijatar nam je rekao da je rano za logopeda ali planiram ovih dana da odem do doma zdravlja i zakazem. Javilo se pre par nedelja i fiziolosko mucanje kod jednog sina na koje sam reagovala prekidom price podsecanjem da dise i kaze polako sta ima. Znam da sam pogresila ali sam ga tako prekinula samo nekoliko puta pa se nadam da nisam odmogla. Imam osecaj da mu je glavica puna svega ali ne moze dovoljno lepo da se izrazi u zurbi kada pocne da prica ko navijen pa zamuckuje i stalno je u viskom c. Vole zivotinje pa sa njima tako ucim nova slova, letos nam je lav pomogao sa slovom l, sada su tu rakun i vidra da bi se slovo r upotrebilo ponekad i vec mesec dana su rakun i vidra i slovo r se sve lepse kotrlja ali je broj tri i dalje tli. Pravi bebeci, "blizanacki" jezik. Ne idu u vrtic posto ja ne radim pa su tako upuceni jedan na drugog i mene koja razumem njihov jezik pa je mozda vrtic resenje, ili da sacekam da mucanje prodje jer se plasim da bi mozda adaptacija pogorsala stanje? Znam da svima preporucujete logopeda ali su svi toliko zauzeti da termini koji su jednom nedeljno ili redje ne verujem da mogu pomoci a ja sam rada da radim sa njima pa bi mogli da mi preporucite mozda neku literaturu. Srdacni pozdrav

    Odgovoreno: 15. 03. 2012.
    • Poštovana,
      Prvo i osnovno, nije rano za logopeda! Taj pojam ne postoji! Ne može biti rano javiti se logopedu u detetovoj trećoj godini, ako je sama država pre par meseci propisala obavezne logopedske preglede u šestom mesecu života deteta. Pojam blizanački jezik postoji. Ali to ne znači da ga treba podržavati, već intenzivno raditi na tome da se ne održava, što se ovde desilo. Time što ne idu u vrtić i što su usmereni samo jedan na drugog a vi još i razumete šta oni pričaju podržava se loš jezički razvoj. Ono što može da se nedvosmisleno zaključi iz vašeg pisma jeste da i dalje postoji kašnjenje na planu jezika. Ono što sam u većini ranijih odgovora navodila jeste da se izgovor glasova ne koriguje pre treće godine, do treće godine važni su bogaćenje rečnika, što duža rečenica, smislen i povezan govor. Takođe često sam pisala o ponašanju roditelja kad se pojavi mucanje. Pročitajte ranije odgovore.
      iako ste vi radi da radite sa njima, niste pročitali pedijatriju za medicinare pa lečili svoju decu sami, već ih vodite na redovne preglede kod lekara specijaliste pedijatrije, tako nije moguće ni da pročitate knjigu logopedije pa da rešite probleme govora i jezika.
      u ovom slučaju je neophodno da se što pre javite logopedu i što pre krenete sa ozbiljim tretmanom, i da poštujete savete i pravila ponašanja koja će vam logoped reći.
      Pozdrav

Ostavite komentar