1. Pitanje broj: #81350

    Postovani, nisam izabrala oblast jer se verovatno sastoji iz vise oblasti. Imam sina od 27 meseci koji jos uvek ne prica. Sa 12 meseci je poceo mama i baba. Sad u recniku ima sl reci. Ma-ma, baba, deda, tata, go, njam, njam od pre 3 nedelje i deda, gaga, av, mjau, sve kaze cisto sem deda. . . . Inace krenuli smo kod defektologa pa je taj napredak verovatno povezan sa tim, ili mu je prosto vreme. Ono sto me brine mnogo vise je sto kad vidi babu dedu, mamu nece da nas zove vec samo na pitanje kako ti zoves mamu on kaze, ali kao da ne kapira da treba da nas zove. Bili smo u yazodu za govorne poremecaje i kod psiholga, ostvario 96 poena i kazu da mu je inteligencija odgovarajuca za uyrastt, sve zna, razume kad mu se kaze ali govorno je unazadjen. Problem je i socijalizacija sa drugom decom, on hoce, ali samo pokazuje prsticom i niko ga ne razume, a mnogo mladja deca pricaju. . . Okolina nam kaze da nebrinemo ali mislim da ima neki problem, neku blokadu a neznam kako da mu pomognemo. Krenuli privatno kod defektologa 1 x nedeljno. Mene brine ito sto sam tokom trudnoce imala eserihiju pa pila antibiotike pentraxil, amoksicilin ili nesto slicno, po preporuci lekara naravno, koristila kapi za nos adrianol i olint- rastvori za decu jer patim od alergije pa su mi rekli da nesmem nista da pijem od lekova, a i to moje stanje je bilo jos nekako gore u trudnoci i tokom dojenja. Porodjaj mi je bio uzasno tezak, probila termin 10 dana, na indukciji 12 sati, dve bocice su mi sasasuli, jedva se porodila prirnim putem, a pri tom kad su mi probili vodenjak voda je bila citiram doktorku - cist mulj, crna plodova voda, ipak ocena 9. Najvise me brine da nisam ja doprinela tom sad poremecaju, tj nadam se samo zaostatku u govoru. Inace od rodjenja je hipotonican, pa smo isli na vezbe u sokobanjsku gde su nam pomogli da propuzi, a sam je poceo da hoda od 13 meseci. Izvinite na opsirnosti, ali mnogo sam zabrinuta, zelim da mu pomognem i brinem da nisam doprinela tome ja. Maksimalno mu posvececujemo vreme, pricamo. . . Ali. . .

    Odgovoreno: 27. 04. 2011.
    • Poštovana,
      Sad je najgore da razmišljate o tome šta bi bilo kad bi bilo. Da izmenite nešto što je prošlo jeste nemoguće, kao što su terapije tokom trudnoće i dojenja.
      iz vašeg pitanja mogu da zaključim da vaše dete ipak priča, tj nema rečenicu već se služi jednom rečju. Da li je ta reč funkcionalna, tj da li je smislena (njam, njam se uvek odnosi na hranu, ili mama kaže samo vama. . .) . Koliko razume govor okoline (ako mu kažete da donese nešto, hoće li vas poslušati i doneti?)
      važno pitanje jeste i to - da li on ima potrebu da priča ili mu vi ispunjavate sve želje i pre nego što ih zaželi? Da li momentalno skačete i prinosite mu to što je pokazao prstićem? Dete mora da potrebu da nešto kaže, saopšti. . . U supotnom se neće truditi ni da pokuša.
      vam nije potreban defektolog (jer ne vidim da vaše dete ima neke probleme sa sluhom, vidom, inteligencijom) , već logoped koji se jedini bavi govorom. Logopeda imate u zavodu u kralaj milutina. I moram da dodam da je tretman 1x nedeljno nedovoljan za bilo kakav napredak, u slučaju privatnog rada vi ćete samo dati pare a dete od toga koristi neće imati.
      socijalizacija koju očekujete od njega je nemoguća bez govora. Dobro je to što on traži kontakt, ali mu vi omogućite da usvoji govor kako bi mogao da uspostavi te kontakte.
      i ono što je jako važno, ne slušajte babe, dede, strine i ostale stručnjake koji smatraju da će se sve samo rešiti - neće. Morate biti uporni, morate puno da radite i vežbate da bi vaše dete dostiglo svoj vršnjake u govorno-jezičkom razvoju.
      Pozdrav

Ostavite komentar