1. Pitanje broj: #77198

    Postovani, molimvas samo da mi pomognete u izboru pravog puta u ovoj agoniji u kojoj se nalazimo. Naime moj sin koji sada ima 2 godine ne govori. . . . Nase putesestvije pocinje pre pet meseci kada sam ga odvela u razvojno savetovaliste, gde su ga uputili kod psihologa, psihijatra, takodje smo odradili i bera test gde nakon iskljucivo preleda orl (koji je teajao 3 min) dobija dijagnozu pervazivni poremecaj i razvojna dizfarzija. Od tada se vrtimo u krug psiholog, psihijatar, razvojno gde ga samo posmatraju. . . . Tada ja na svoju inicijativu pocinjem da radim sa njim (naravno kao laik) takodje smo i otisli kod logopeda privatno. . . U medjuvremenu dete je pocelo sa nekim govorom tacnije po 2 slova ali sve razume. . . Izvinjavam se na podugackom i nasirokom, ali sam na ivici zbog mucenja deteta, zanima me samo dali je logoped pravi izbor, posto predhodnici nista nisu uradili ni za 5 meseci. . . Unapred hvala

    Odgovoreno: 24. 02. 2011.
    • Poštovana,
      Ko je postavio dijagnoze razvojna disfazija i pervazivni poremećaj? Dete ima ili razvojnu disfaziju ili pervazivni poremećaj. Oba ne može imati. Dijagnozu razvojne disfazije može postaviti samo logoped (nikako lekar ni vaspitacica, a ni defektolog) , a dijagnozu pervazivnog poremećaja samo lekar specijalista psihijatrije ili neuropsihijatrije (nikako logoped, defektolog, vaspitac, psiholog, pedijatar. . .) . Isto tako, postoji pravilo da se ta dijagnoza saopštava tek nakon detetove treće godine života, jer se smatralo, a i sad se održava to mišljenje, da se tek od treće godine života pervazivni poremećaj prikazuje u svom punom svetlu. Tj tad se tek uočava ogromna razlika između vršnjaka i posmatranog deteta.
      niste mi rekli koja to dva slova/slog on izgovara. Da li je to prvi ili poslednji slog reči? Najbolje bi bilo da je to prvi slog, jer će dete tokom daljeg tretmana lakše dodati negostajuće slogove.
      vašem detetu, pošto ne govori, neophodan je logoped. Ali vi morate da budete uključeni u ceo proces rada i vežbate kod kuće.
      Pozdrav

Ostavite komentar