1. Pitanje broj: #26596

    Poštovani,
    Imam devojčicu tri godine i pet meseci koja nepravilno izgovara slova S i C, malo "šuska" dok priča! Da li je potrebno da posetimo logopeda?
    Hvala

    Odgovoreno: 23. 04. 2009.
    • Poštovani,
      Sa korekcijom glasova s, z i c može da se krene već od 3. godine. Na vreme ste se zainteresovali za problem, što je za svaku pohvalu. Potražite logopeda u domu zdravlja u kome se lečite ili, pak, u najbližoj bolnici. Redovnim odlaženjem na tretmane i upornim vežbanjem savladaćete izgovor kritičnih glasova. Svakako, što pre počnete sa tretmanom dete će lakše i brže naučiti pravilan izgovor.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #26596

    • Dipl. logoped Smilja Majević 11. 09. 2009.

      To je svakako napredak ali to nije dovoljno. Dete sa dve godine uveliko ima prostu rečenicu, svakodnevno bogati svoj rečnik (imenicama, glagolima i pridevima), zna kpesmice, broji... Dobra stvar jeste to što je krenula u vrtić, pošto interakcija sa vršnjacima uvek draće eluje stimulativno. Vi treba da pričate s njom, da joj govorom približite svakodnevne situacije, da joj se obraćate jednostavnim rečima, prostim rečenicama, da joj date vreme da vam odgovori, da svoj govor uprostite tako da Vas može razumeti... Ali ipak smatram da je neophodno da se uključi u logopedski tretman, i da Vas logoped tokom rada sa njom upućuje na to kako ćete je stimulisati kod kuće.

    • sanja stepanovic 11. 09. 2009.

      Poštovani, imam dete od 2, 8 meseci. Tek kada je imala 2, 4 meseca rekla je mama. Lenja je bila i za hodanje. Sada izgovara mama tata baba deda voda oce neće moze, teta, čika beba i još par reči, i počela je da zove imenom pojedine ljude. Išli smo kod logopeda kažu da je to napredak od prošli put. Ovako sve naloge razume, i počela je da spaja reči tipa gde je mama, ili oću vodu, oće pisss kad joj se piški. Kakvo je Vaše mišljenje, kako da je motivišem da se aktivira. U vrtiću je od skoro.

Ostavite komentar