1. Pitanje broj: #190457

  Poštovanje!Decak ima skoro 22 meseca, pre mesec dana je krenuo u vrtic i super se adaptirao.On trenutno zna da kaze mama, tata, ade (ajde), baba, dede (deda), ne, da i sl.Pored toga brblja nerazumno kad hoce nesto (npr. obozava medu i kad pokaze na njega kaze ta, ta i sl.) Odavno prstima pokazuje na sve, sve ga zanima po 100 puta pokaze na razne predmete i trazi da mu se imenuje.Kao da skuplja fond reci.Kada mu ja pokazem na slikovnici i upitam da kaze kako se zove to, on me gleda i smeje se, nece da kaze. On kao da je lenj da kaze, a sve naloge izvrsava, pomaze mi po kuci, sta god kazem da donese, on donese, pokaze prstima koliko ima godina i sl.Vaspitacicama pomaze case da skloni sa stola, voli da crta, skroz ispravno drzi olovku iako ga nisam tome ucila. Samo taj govor da podstaknemo.Ne znam da li je rano da se brinem, vidim da sva deca kasno progovaraju, ali ja bih volela da poradim na tome. Na koji nacin da ga motivisem! Zahvalna na odgovoru!

  Odgovoreno: 03. 11. 2021.
  • Poštovana,

   Ovo što ste naveli jeste za sad sve uredno i očekivano kod deteta ovog uzrasta.

   Veliki broj dece kasno progovara ali norme za progovaranje su i dalje iste. Oko prvog rodjendana pojavljuje se prva reč, od 18.do 24.meseca rečenica.

   Ono što vi možete uraditi da bi podstakli njegov govor:

   - ispratite njegova interesovanja

   - imenujte predmete, bića, radnje

   - uprostite svoj govor, to znači da se detetu obraćate kratkim i jednostavnim rečenicama, pojedinačnim rečima

   - sa detetom govorite o ovde i sada da bi dete povezalo ono što vidi i ono što ste vi rekli

   - ne insistirajte da dete mora da ponovi i mora da kaže, važan je i deo razumevanja i kao što ste rekli "skupljanje fonda reči"

   Ako sa 24 meseca dete ne počne da spaja dve reči u rečenicu, javite se logopedu u vašem mestu stanovanja.

Ostavite komentar