1. Pitanje broj: #188759

    Dobar dan,Molim vas za savjet. Imam sina koji je napunio 6 godina, krenuo je u prvi razred. Idemo kod logooeda, jer ima par glasova koje nije još usvojio, medjutim veći problem je što mu je govor kako neki logopedi kažu nije razvijen za njegov uzrast,dok nam je drugi logoped rekao da jeste i savetovao polazak u školu. Po meni ne vidim poboljšanje u govoru i pored logopedskih tretmana i intenzivnog rada kući.Molim vas za savjet kome da se obratim za stručnu pomoć i šta dalje da radim. Živim u Podgorici,Crna Gora. Bojim se da će imati problema sa čitanjem i pisanjem kad dodje vrijeme za to, ako se govor ne ispravi.

    Odgovoreno: 26. 09. 2021.
    • Poštovana,

      Sa razlogom ste zabrinuti. Uredan razvoj govora i jezika jeste osnova za čitanje i pisanje. Sad svakako nema nazad po pitanju škole. Upisan je i nastaviće školovanje.

      Preporučila bih vam da se za tretman javite logopedu čija je procena bila u skladu sa vašim mišljenjem. Da bi vaše dete imalo tretman koji odgovara njemu i njegovim sposobnostima, prvo je potrebno uraditi tačnu procenu.

      U narednom periodu intenzivirajte i rad sa logopedom i rad kod kuće.

      Čitajte detetu knjige, objašnjavajte nepoznate reči, povezujte dogadjaje iz priče sa detetovim iskustima, razgovarajte o pročitanom. Čitajte istu knjigu više puta, tj koliko god dete bude želelo i uživalo u njoj.

      Mnogo rada vam predstoji u narednom periodu!

Ostavite komentar