1. Pitanje broj: #176165

    Postovanje Dete za dva meseca puni 3 godine.Slabo prica,a i to sto prica,prica skraceno(prva dva ili zadnja dva slova)...Ima nekih reci koje lepo izgovori ali to su bas kratke reci.Sastavlja recenice tipa"ja pujo vojim mama" "gde je moja mama"..Dosta recenoca zna da sastavi ali od svake reci po dva slova npr "Mama paji te ne im ja ni" u prevodu "Mama pali svetlo ne vidim ja nista"..Sta bi mogla da radim,ponavljam joj stalno ispravno reci,ona nekad za mnom ispravno izgovori ali se kasnije opet vraca na tu rec kako je ona naucila,tera po svom..Inace ovako sve razume,bistra je,radi sve ostalo super, jedino nas taj govor zeza. HVALA UNAPRED

    Odgovoreno: 25. 12. 2020.
    • Poštovana,

      Na ovom uzrastu već očekujemo od deteta da izgovara celu reč, a ne prvi ili poslednji slog. Govor deteta sa tri godine (a vi ćete ih imati uskoro) jeste razumljiviji za okolinu.

      Svakako vi treba da budete dobar govorni model. To znači da ne preuzimate njen način govorenja i sa njom ne komunicirate na njen način. Trudite se da svoju rečenicu pojednostavite, skratite, da bi vaše dete moglo bolje da čuje reči koje izgovarate. Ne kažnjavajte je zbog ovakvog govora (npr.dok ne kažeš neću ti dati i sl.).

      Svi ovi saveti su uopšteni. Javite se logopedu i započnite stimulativni rad sa njim. Na taj način dobićete stručnu podršku i savete koji su individualni (savete koji najviše odgovaraju govorno-jezičkom razvoju vašeg deteta, njegovim interesovanjima i temperamentu, kao i vašim svakodnevnim aktivnostima).

Ostavite komentar