1. Pitanje broj: #173607

    Poštovani!

    Kod sina, troipolgodišnjaka su se iznenadno prije desetak dana javile govorne poteškoće. Dijete koje ima širok vokabular i koje je lijepo i jasno izricalo sve glasove osim l i r, odjednom izrazito snažno "peska", "šušti" kod izgovora glasa s pri čemu jezik nepravilno oslanja na prednje zube, ne zna izgovoriti glasove š, ž, č, ć, z te tepa. Tako nije govorio čak ni kao mlađe dijete.

    Opisane poteškoće vežemo uz polazak u vrtić prije mjesec dana i druženje s vršnjacima koje je vjerojatno počeo oponašati, a mi ne znamo kako se postaviti s obzirom da dijete može izgovarati većinu glasova kako i treba. Trebamo li ga ispravljati neprestano i upozoravati na to? Kako mu pristupiti?

    Zabrinuta mama

    Odgovoreno: 07. 10. 2020.
    • Poštovana,

      Moj predlog je da sačekate da prođe adaptacija na vrtić (barem još tri meseca), a onda se javite logopedu za dalju procenu. Tada će svakako biti vreme i za korekciju glasa L. Sada ga nemojte ispravljati. A svesrdno podržite integraciju u vrtić (ne pričajte loše o vrtiću, vaspitačicama, deci, sa osmehom ga vodite u vrtic, navodite uvek pozitivne strane vrtica -druzenje, različite aktivnosti...)

       

Ostavite komentar