1. Pitanje broj: #172475

    Dobar dan. Postovani, moj sin unovembru puni 2 godine. Rodjen je sa kompletnim rascepom usta i nepca, operisan je. Normalno se razvija sve osim govora. Ne doziva mamu i tatu verbalno, brblja uglavnom glasove k, g, h i samoglasnike. Posetili smo logopeda koji nam je rekao da je jos rano za terapiju, samo da mi kod kuce vezbamo govor sa njim. Da li u tom uzrastu postoje vezbe sa logopedom kojebi pomogle vise i imamo li razloga za brigu? Srdacan pozdrav, hvala!

    Odgovoreno: 22. 08. 2020.
    • Poštovana,

      Neohodno je sa vašim detetom započeti logopedsku stimulaciju, a da se vi tokom tretmana sa logopedom obučavate za rad kod kuce. Ta logopedska stimulacija, ako je blagovremena, moze biti i samo pracenje i davanje konkretnih saveta za rad kod kuce. Ali smatram da vaša situacija zahteva kontinuirano praćenje, savete i rad koji treba da obuhvate pokretljivost govornih organa, hranjenje, gutanje, uzimanje tecnosti i progovaranje.  Obratite se nekom drugom logopedu za pomoć. Ako ste iz manjeg mesta, pa nemate mogućnost drugog mišljenja, javite se logopedima u Zavodu za psihofizioloske poremecaje i govornu patologiju, Kralja Milutina 52, Beograd.

      Smatram da ste se u pravom trenutku javili, sada je najbolje vreme za početak ciljane i vodjene stimulacije. Dug put je pred vama. Predstoji vam dosta vežbe i rada, a ja sam sigurna da ćete uspeti. Srećno!


       

Ostavite komentar