1. Pitanje broj: #169699

    Postovani, Moja cerka ima 3 god i 7 mjeseci .Rano je propricala sva slova govori jasno. Prije pola godine pocela je da zamuckuje npr . hocu da da da da idem u park i to je brzo prestalo. Prije tacno mjesec dana kada je izbila korona i kad su vrtic zatvorili opet je pocela bez razloga iz cista mira i to izgleda ovako ta ta tata daj mi lu lu lutkicu. Jako bogat recnik ima i sve zna. Jako je pametna.Nema nikakvih stresova i zivi okruzena ljubavlju. Jede iskljucivo kuvano ne jede puno slatkisa telefoni su zabranjeni samo crtani na srpskom su joj dozvoljeni po sat ujutro i sat uvece Mi se ponasamo kao da se nista ne desava ,niko je ne ispravlja saslusamo je gledajuci je u oci i ne prekidamo dok ne zavrsi misao.Tako se i ostali clanovi sire porodice ponasaju .Jako sam uplasena da se ovo stanje ne zadrzi a kako se javilo u doba korone nemoguce je bilo poci logopedu.Neki dan je skoro neprimijetno a,drugi izrazeno. Hvala unaprijed na savjetu

    Odgovoreno: 17. 05. 2020.
    • Poštovana,

      Situacija jeste nezgodna. Zbog virusa je sve zatvoreno i tesko je dobiti adekvatnu pomoc.

      Smatram da je potrebno da se javite logopedu, čim situacija to bude dozvoljavala. Ovaj period je bio veliki izazov za sve nas. A opet treba da se zapitamo kako to doživljava dete. Ne smemo zaboraviti da dete svet doživljava iz svoje perspektive koja je svakako ograničena i iskustvom i pristupom informacijama. Mi smo tesko podneli naglo presecanje svih aktivnosti koje smo imali, a kako je tek dete doživelo naglu promenu svojih svakodnevnih navika. Mislim da će vraćanje na stari način života zahtevati trud i posvećenost svih nas.

      Koliko je to moguće, i koliko to situacija dozvoljava, izađite i šetajte, budite na svežem vazduhu, ponesite loptu ili biciklu, imajte neku fizičku aktivnost. Mislim da će to dosta pomoći. Ostale stvari koje ste naveli su dobre. I svaka vam čast, dajete sve od sebe da se mucanje kao problem ne produbi.

      Pozdrav

       

Ostavite komentar